Кујат: Мисија у Авганистану је пропала!

Бивши генерални инспектор њемачког Бундесвера Харалд Кујат је, поводом десете годишњице међународне мисије у Авганистану, оцјенио да је та мисија пропала. "Мисија је политичку сврху, солидарност са Америком, испунила… Ако се, међутим, за циљ узме стабилизација једне земље и региона, онда је та мисија пропала", рекао је Кујат данас за "Мителдојче цајтунг". Он је оцјенио […]

петак, 7 октобра, 2011 / 19:10

Бивши генерални инспектор њемачког Бундесвера Харалд Кујат је, поводом десете годишњице међународне мисије у Авганистану, оцјенио да је та мисија пропала.

"Мисија је политичку сврху, солидарност са Америком, испунила… Ако се, међутим, за циљ узме стабилизација једне земље и региона, онда је та мисија пропала", рекао је Кујат данас за "Мителдојче цајтунг".

Он је оцјенио да се предуго није прихватила чињеница да се "противник бори војним средствима и да се и ми морамо борити војним средствима" и изразио бојазан да ће, уколико се мировна мисија из Авганистана повуче 2014. године, "онда талибани за неколико мјесеци поново преузети власт".

Кујат је од 2000. до 2002. године био генерални инспектор Бундесвера и тиме највиши и први официр њемачких оружаних снага, који је, такође, према законима земље, и војни савјетник владе и Министарства одбране.

Он је у пропреми њемачког учешћа у мисији у Авганистану имао водећу улогу, подсећају медији данас. Када је о њемачкој мисији у Авганистану ријеч, то је најопаснији, најчешће критиковани и највећ инострани војни ангажман Бундесвера, у коме учествује око 5.000 њемачких војника.

Мисија је праћена бројним погибијама њемачких војника, али и огромним опасностима са којима се, у стабилизацији далеког Авганистана, сусрећи војници, од којих се многи враћају са психичким траумама, тјелесним повредама, а многи и гину – каже суморна статистика.