Куда иде Република Српска

Одговор, по мени, на ово једноставно питање, сигурно се разликује у позицији, опозицији, у интелектуалним круговима, у већини размишљања нове политичке и филозофске мисли Српске. Пише: Никола Лазаревић Шта би то била Република Српска данас? Српска би по мени била душа мога народа, мајка која бдије дан и ноћ над својом њежном дјецом. Опет ја […]

петак, март 29, 2013 / 15:00

Одговор, по мени, на ово једноставно питање, сигурно се разликује у позицији, опозицији, у интелектуалним круговима, у већини размишљања нове политичке и филозофске мисли Српске.

Пише: Никола Лазаревић

Шта би то била Република Српска данас?

Српска би по мени била душа мога народа, мајка која бдије дан и ноћ над својом њежном дјецом.

Опет ја одох далеко у своје снове, биће да ми лијека нема.

Да ја ипак кажем како видим Српску очима садашњих господара (позиције), очима бивших господара (опозиције) и наше интелигенције:

– господари кажу да је Српска стабилна, да води добру политику у Сарајеву, да постоји правна држава, да имамо привредни раст и добру економску политику, да нам предстоји свијетла будућност ако будемо пратили њихов пут

– опозиција опет каже да смо друштво у коме закони за неког важе, а за неког не, да смо пропустали историјску шансу за развој, да господари треба под хитно да оду са власти и препусте је њима, да је вријеме за промјене јер су господари изиграли повјерење народа.

– интелигенција оличена у академији наука, сенату и у другим струковним еснафима блиједо критикује или се слаже са господарима, струка у академској заједници ћути или је дио јавне мисли како није добро, тражећи кривца у глобалним дешавањима

– нова авангардна политичка мисао тражи радикалне промјене, често сам позитивно затечен њиховим одговорним писањима и размишљањима, критички однос према прошлом времену и људима који су утицали да је данас Српска оваква каква јесте, авангардно гледање на нашу будућност, опомена да се грешке не понове, то је суштина те лавине позитивних идеја ових људи.

У чему је једноставност црни Никола?

Све ја ово горе наведено, осим новог таласа људи који дају наду, могу да поштујем и не морам.

Имамо територију, имамо народ који Српску воли безусловно, имамо институције од локалног до државног нивоа као савремене земље, имамо стручне људе, имамо младост која вапи за шансом, имамо природне ресурсе и сачувану инфраструктуру за отварање нових радних мјеста, имамо Србију и много пријатеља у свијету, мало ли је?

Сад ће рећи многи да понављам већ речено. Слажем се, апсолутно не треба бити пуно паметан да костатујеш стање у пар реченица.

Ипак има једна једноставна констатација која ме је натјерала на ово писање и овакав наслов.

Имати све горе наведено, имати прије 15 година много више и бити у лошој економској ситуацији, знак је да народ нису водили домаћини и визионари.

Разлика између једноставности пута којим иде РС по мом виђењу и пута бивших и садашњих господара је огромна.

По мени тај пут који доноси ред, хумани однос према својим грађанима, сарадњу са комшијама и свијетом, прављење пријатеља умјесто непријатеља, улагање десетина милијарди сигурног новца од енергетских ресурса у наредним деценијама за запошљавање, инфраструктуру, школство, здравство, спорт, културу, треба да трасирају нови одговорни и способни људи.

Разлика између мог мишљења и мишљења бивших и садашњих господара је у визији, разлика између нас је, што ја тражим одговорност за коришћење печата у име народа, они траже глас од народа, без обзира што су погрешно користили печат у име народа.

Једноставно је водити Српску у ново, боље вријеме, ако се имају добре намјере, разлика је само хоће ли народ ставити међу између оних који су давали годинама своју ријеч и нису је испунили и оних који нуде рјешења, стоје иза својих ријечи, ако треба и својим животом гарантују да ће испунити обећано.

Једноставно је управљати Српском на путу у ново доба ако се хоће, зар не ?0 КОМЕНТАРА

 1. Наравно да не може народ из овог моралног и материјалног пакла извући онај ко га је пљачкао 20 година.

  Одговорност за печат који се користи у име народа, нема ту пуно филозофије.

 2. Stvorena je na krvi najboljih njenih sinova, razgradi je najgora njena gamad.
  Nezasito pohlepne zvijeri, ljudskom umu neshvatljive, osiromšiše je,obijediše, opustiše i ožalostiše.
  I, to ne bi smjelo, zbog grobova, i zbog onih koji još nisu ni rodjeni da ostane nekažnjeno.

  Ovako dugo neće moći, narod je gladan, narod je u beznadju i kipi u njemu, a kada prekipi, veliko je pitanje kako će biti onima koji nas dovedoše dovde. Lako im neće biti, siguran sam.

 3. Реакција је написао оно што ја могу само потписати. Нажалост!

  Драго ми је да постоје истомишљеници, али питање је постоји ли критична маса да покрене нешто веће, што би могло довести до радикалних промјена. Гледајући 100 година уназад, мрка капа!

 4. Реакција можда си у праву, можда је и Дражен у праву.
  Ако кажем да има начина да новим људима дамо шансу да видимо шта могу, поготово под условима које је Лазаревић навео за право коришћења печата у име народа, можда сам и ја у праву.

 5. РС је догурала до ивице социјално-економског понора, питање је дана кад ће се распасти ко пренадуван балон на ватри.

  Да би се нешто спријечило, прво би промјеном власти требало промјенити и свијест и начин размишљања!
  Оставити се тих макроекономских враџбина и нагађања кад би било ако буде шта би било..итд. итд.
  Посветити се појединцу, то треба бити задатак будуће РС.
  Када је пре неки дан гостовао парламетарац из Фландрије код нас, ови наши билмези нису сконтали шта им човјек прича, једино су зинули кад им је рекао колико велики буџет има та њихова покрајина!
  Е па то је кључно, иако не располажу толико ресурсима колико ми, ријеке, шуме, хидро потенцијал, планински туризам, руде,…они имају просјечно богато становништво, које својом динамиком трговања и привређивања може да обезбјеђује тако значајан буџет!
  Код нас сиротиња и кад јој кожу згуле нема чиме да купује себи ни хљеб, а камоли да од те куповине неко напуни буџет!
  Зато имамо општине које кад достигну и 60% пуњења буџета, буду презадовољне, јер је материјално стање просјечног становништва катастрофално лоше!

  Због тога умјесто ових додикових бајки, авиони, камиони, милиони,…треба се окренути стварању економски јаког слоја становништва, тзв. средње класе, они могу да повуку РС напријед, док ови кримоси, тајкуни, гуланфери су се показали као рак рана и што прије њих потрпа нека правна држава иза решетака прије ће доћи и оздрављење РС-а!

 6. Није овдје ријеч о појединцима, текст има смисла, уосталом као и све што Никола и његови раде како би бар мало боље живјели и били људи једни према другим.

  Немојте насједати на провокације, читао сам коментаре за неке друге колумне које су објављене и увијек провокатори изазову некога да обесмисле тему.

  Крајњи циљ је да се Фронтал као авангардан медиј обесмисли, размислите о томе прије него се упецате на јефтине трикове.

 7. ja sam jedan od onih komentatora koji uvijek pišu konta od tekstova. Jbg. ali ja sam takav. ne volim brate da palam,udim i lažem i ja nikada ne bih bio dobar političar.
  Elem, zašto to govorim, zato što isti ovaj Lazarević sa svojom ekološkom partijom već dva izborna ciklusa prodaje mjesta biračkih odbora onim koji mu više plate. Imam neoborive dokaze o tome bar za Bijeljinu. I o čemu mi dalje da pričamo? On se jadan ubi da piše o promjenama o boljem sutra a prvi je koji koči to bolje sutra i ustupa svoja mjesta biračkih odbora tamo gdje nema ni jednog glasača. Prijavi se i onda kad dobije mjesta koja ga sleduju on ih proda. Evo recimo na poslednjim izborima na svim njegovim glasačkim, odnosno biračkim odborima su bili članovi SNSDa- I o čemu da mi pričamo sa takvim čovjekom? I na kraju ja Ramštajnu i ostalim ispadnem šupak a ne on. Vi ste svi licemjeri i prečutkujete takve stvari iako ih i vi znate.

 8. Једно је сигурно; вријеме које је требало искористити прије кризе за општу добробит Републике Српске и наравно са новцем од Телекома, могло се обезбједити хиљаде и хиљаде радних мјеста и сада би било пуно лакше. Међутим; то вријеме је потрошено, а да се није реаговало од стране оних најзаслужнијеих што РС уопште постоји како је то требало. Сада имамо ситуацију коју тешко можемо не само назвати добром него и таквом која тешко може имати везе са здравим разумом:

  – нема подјеле послова са свију
  – нема никакве одговорности осим за оне који нису у владајућој елити
  – нема изгледа за рјешење, јер они који су добро плаћени да раде послове за интересе РС раде их у своје интересе (Станковић са кофером новца на граници)
  – оно што би могло да се побуни то је поткупљено
  – оно што не може да се побуни то би се бунило, али је постало тешка сиротиња и није их више ни брига за РС.
  – итд… итд… у недоглед.

  Још да додам, паметан народ рјешава проблем одмах на његовом извору, а не да се чека цијелих 15 година па да се онда неко осјети оштећеним, и тад обично истекне рок за било какву разумну жалбу.
  На тој полузи познајући добро менталитет овог народа власт је одлучила да се добро забави, да се дебело окористи и да на крају свега има с народом секс! Узвичник, тачка.
  x-(

 9. ribar, 30.03.2013. 23:26:28

  “Било би лијепо Симо да даш коментар на текст, ниси ти такав како се представљаш…“

  Написаћу коментар када ми Рамчило каже мишљење о свом комшији Лазаревићу. Ја Рамчилу углавном вјерујем, једино се не слажемо гледе Раше и Хитлера. Друго је што Рамчило ријетко пише о нечему осим њих двојице па се стиче утисак да смо м и у некој завади. Глухо било.

  Ако Рамо каже да је Лазаревић добар друштвено-политички радник ја ћу Лазаревића подржати, под условом да не сере о Коштуничином и Вучићевом поштењу.

 10. Не знам шта је теби Симо стало до мог мишљења о било коме или било чему? Лазаревић је мој суграђанин, неки моји добри пријатељи, а нарочито пријатељице су били на његовој одборничкој листи за локалне изборе. Програм који су нудили и који је он вјероватно стварао није лош, не може се рећи ни да је најбољи али у суштини није био ни лош за Пале.

  С друге стране имамо сад ону аветињу са Пала, односно паљанског херцеговца за министра, мутабџију кога само презиме најбоље описује, мутав створ, људи се крсте и лијевом и десном гдје њега додикова сиса нађе.
  И умјесто да има неко ко би се два мјесеца затворио и правио дан и ноћ програм опоравка образовног система и школства уопште. додикови дунстери су ставили ту будалетину ту који ко нека тетка хода по неким сеоским школицама и лафо се упознаје са предавачима, чистачицама, директорима подручних школа….па шта рећи?x-(

  Мени би био занимљив став Лазаревића за оне глупости што их најави во од министра унутрашњих послова, о забрани рада угоститељских објеката до 23 или евентуално до 24:00 часа?
  Који је то идиот, онај додиковски коњ, па ја да сам на мјесту неког од угоститеља, моментално бих му спуцо шамарчину и дао му кључеве свог локала, ево га теби министре па га ти води и ти плати држави и општини дажбине све са затварањем у 23:00? ђубрад режимска!
  Шта то значи, сад неки момци и дјевојке од 28 година морају ићи кући у 23:00 зато што ето јбг можда сједе ту негдје и малолетна лица? Па кад имаш полицију мајмуне направи рацију и отјерај све што је малолетно кући у 23:00 а остави нормалан народ да сједи докле хоће, бар до 01:00 иза поноћи па до та доба раде и локали на мору у вријеме годишњих одмора, шта та будалетина министарска мисли да постигне?

  Али ми смо добили владу глупандера, додикових сељачина, увлакуша, говноједа, ђубради и слина!

  То је то, и зато да теби кажем симага, ја немам никакав проблем са програмом НСДАП-а, за разлику од твоје малоумне џиберске логике!

  komunist,
  Не сјећам се да сам теби рекао то, зато што те мислиш можда познајем. Не, напротив ја тебе не познајем да бих тако говорио о теби лично, а о твом мишљењу имам различите ставове, подржавам кад критикујеш гуланфере свих боја и партија, али и критикујем кад си подржавао да дође оно јуне ветеринарско умјесто Мићића у Бијељину, ти знаш добро како би то катастрофално било за све нас на Истоку!

 11. Прво рамстајн да ријешимо оружје и дрогу.
  Ја сам предлагао прије неколике године да се проведе акција град без оружја, мислиш да су општинске власти то озбиљно схватиле.

  Никакав проблем није донијети одлуку, полиција мора то провести, кад то завршимо лако је одредити радно вријеме, власти то неће или не смију.

 12. rammstein, 31.03.2013. 11:20:43

  “То је то, и зато да теби кажем симага, ја немам никакав проблем са програмом НСДАП-а, за разлику од твоје малоумне џиберске логике!“

  Одговоро бих ти, али ће ме Дражен прогласити нецивилизованим.

  Да ли се Лазаревићева теорија о Шешељу може примјенити и на Хитлера, да се касно дочепао женска?

 13. ribar, 31.03.2013. 13:52:14

  Поштовани, па не можемо га ми ријешити никако осим да и ми узмемо то оружје у руке!
  Ти добро знаш као и ја, изузетно финансијски јаке и довољно луде људе којима нико у општини не може ништа.
  Не морам иментовати никог, али знам неке који могу ишамарати начелника општине ако му се не свиди нека уредба и да нико за то и не зуцне!

  Не може се општина борити са дрогом и оружјем то мора републичка власт да ради, јер су њихове позциције и срества јаче, а општи интерес треба да буде управо тај.
  Како ће општина позвати полицију да то заврши ако се та иста полиција и њихов министар не осјећају сами одговорни за тај посао!?
  Шта би општина ту могла помоћи? Да шпијунира за полицију, оно као одаје сумњиве ликове!

  Па ево ја ти кажем, није људски да сад помињемо именом овдје неке од људи из крим подземља, неки нису ни међу живима, али реци шта је полиција или држава урадила у вези свега тога?

  Кад неко погине у ауту на путу преко Требевића они само одахну, кад неког неко упуца у ресторану кроз прозор опет полиција одахне, а не ради ништа да се расвјетљавају такве ствари.
  Кад бомба у Омерти на аутобуској станици разнесе неке људе, они констатују да је један од погинулих, тај и тај, освједочени криминалац који се доводи у везу са бла, бла, бла,….

  Па зар са таквом полицијом да ми нешто поправимо код нас?
  А ко контролише полицију? Режим! Чији је интерес да стање буде овако какво је сад? Па режимски, јер како би се овај режим одржавао него на тим црним фондовима, на тим криминалним активностима, као кеса пара у гепеку аутомобила итд. итд. Ево што режим и полиција не реагују кад тај тајкун однесе милион марака из земље? Док се овамо фале да су пронашли грам сканка код неког бједника коме је то исто тако неко увалио ни кривом ни дужном!

 14. Симага, шта сам ја овдје? Твој психијатар?
  Шта је било било је, тад је бар народ имао од чега да живи и гдје да ради, па су ове ствари биле у другом плану!
  А сад кад је говедо из лакташа довело становништво на руб егзистенције, сад је све на бити или не бити и ко жив ко мртав!
  Па шта ти мислиш зашто нема никад истраге ни резултата ко је убио Белог Вука, и зашто додик ћути о томе ко саксија!?

 15. Рамстајн, нико није изнад закона, ствар је што су у општини власти од рата до данас лицемјери, лопови и женке.

  Општина има право донијети одлуку о забрани ношења оружја, полиција ту одлуку мора спровести, нема ту хоћу, нећу, треба имати м*да урадити нешто добро за народ.

  Нека их шамарају и треба кад су п*чке, купи им изборе мафија и сад раде са њих шта хоће.

  Ипак би те замолио да се држимо теме, писао сам о позицији, бившој позицији, интелектуалцима без довољно енергије и новом таласу паметних људи, мислим да ти имаш квалитет да о томе нешто кажеш, немој помагати овим што покушавају окренути причу од теме.

  Што се тиче Пала од уторка иде прича о грађевинској мафији у спреги са бившим и садашњим општинским властима.

  П.С. Јави се да се упознамо,можеш тада питати шта хоћеш.
  Једна је ствар сигурна, ја држим ријеч, нема шансе да неко сазна да смо разговарали ако ти кажеш да тако буде.

 16. ribar, 31.03.2013. 17:27:33

  Ниси ми довољно јасан са овим „о забрани ношења оружја“!?
  На које си то оружје мислио? Како га забранити носити, а не посједовати, ако је илегално? Ваљда се ту подразумијева једно и друго?
  Носити легализовано наоружање је нешто сасвим друго, свако друго посједовање нелегализованог оружја је неко кривично дјело, носио га неко или не носио са собом!?
  То је посао полиције, а не наш да ми загледамо ко носи утоку за појасом и има ли дозоволу или не?
  Па на крају крајева МУП даје такву врсту дозволе, а не општине!

  Ти добро знаш да рецимо Зоки Шљиви не треба ни посебно оружје не треба му ништа, он је рецимо јачи од општине, једноставно зато што је то тако, може да нашамара начелника, такав нам је систем, режим, рекао сам већ, јадна је она држава у којој си најсигурнији ако си у затвору!
  Оваква држава је катализатор свих тих друштвених девијација, општине су ту само маргиналног значаја!

 17. Са дозволом, без дозволе свеједно, због свега што се дешавало годинама и због безбиједности у будућности, нема ношења оружја на територији општине и тачка.

  Наравно да дозволе даје министарство, општина има право да изгласа на скупштини одлуку о забрани ношења оружја на јавном мјесту, чак и да оружје не смије бити ни у аутомобилу.

  Таква одлука се достави полицији и она је дужна да је поштује.

Оставите одговор