Куд баш Комшићу да предаје акредитиве: Јесу ли Чеси послали (легалну) амбасадорку са дипломом?

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић примио је акредитивно писмо новоименоване амбасадорке Чешке Републике у Босни и Херцеговини Иване Хлавсове, док је његова изасланица у тој земљи, Мартина Млинаревић – Сопта, средњошколка због које су прекршили закон у чију се заштиту куну.

понедељак, 20 јануара, 2020 / 14:19

Предсједавајући Комшић је изразио захвалност за континуирану подршку коју Чешка, како билатерално, тако и као чланица Вишеградске групе, даје Босни и Херцеговини на путу ка Европској унији  и НАТО-у. 

Нагласио је да је за Босну и Херцеговину веома значајна подршка и убудуће, посебно у контексту стицања статуса кандидата за чланство у Европској унији, након што се испуне мјере и препоруке из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији.

Амбасадорка Хлавсова је исказала опредијељеност Чешке за наставак континуиране подршке Босни и Херцеговини на евроатлантском путу.

Истакла је да је управо подршка проширењу Европске уније један од главних циљева чешког предсједавања Вишеградском групом.

Током сусрета је наглашено да су билатерални односи Босне и Херцеговине и Чешке добри и без отворених питања, али да постоји потреба за унапређењем економских односа.

Посебно је истакнута успјешна сарадња Босне и Херцеговине и Чешке у области образовања и културе.

Речено је да су добри односи двије земље засновани на историјским, јаким и дуготрајним везама, посебно због чињенице да у Босни и Херцеговини живи стара чешка заједница, као и да бх. грађани дуги низ година живе у Чешкој. Предсједавајући Комшић је током сусрета захвалио и на свеукупној помоћи коју Чешка задњих година реализује кроз пројекте у Босни и Херцеговини.