Кучи о свом трошку вратили ћирилицу у саобраћај

Српски национални савјет Црне Горе, уз координацију са Удружењем Куча и Пријатеља Куча „Марко Миљанов“, поставио је ћириличне путоказе на подручју Куча, иако је то била обавеза државних служби.

субота, децембар 9, 2017 / 18:08

Црногорске власти нису реаговале ни на допис заштитника права грађана, који је затражио да се конкретизује уставна гаранција равноправности ћириличног и латиничног писма и начин њеног остваривања. Будући да се ништа није промијенило, удружење је одлучило да на своју руку занови вертикалну саобраајну сигнализацију.5 КОМЕНТАРА

  1. Равноправност писама је немогућа чак и кад би постојала најбоља воља. Она је смишљена да би латиница заменила ћирилицу у српским земљама. Пре окупације Црне Горе од стране Аустроугарске на Цетињу је била латиничка само једна фирма ( апотека неког Словенца), а данас нема ниједне ћириличке. Тако је и у мом селу Календеровци код Дервенте, које нипошто не би увело српску ћирилицу. Кучима свака част , али не и Бјелопавловићима. Године 1916. петнаестак њихових учитеља одбило је ултиматум окупатора да децу уче хрватском језику и латиничком писму. Нису одустали и кад је запрећено смртном казном. Ипак је било суђење па су послати на робију у аустроугарске казамате. Данас су Кучи српски витезови !

  2. Ћирилица је српско писмо. Ко се осјећа Србином, ко је Србин и српскога рода тај треба да пише искључиво ћирилицом. Свака част браћи Кучима, Бог им мио у помоћи био.

  3. Данас је најтеже бити припадник српског народа у Миловој Црној Гори. Честитога народа у Црној Гори има јако доста а такав је добри народ и у Кучима. Они су потомци Марка Миљанова. Честитам им.

  4. Иако је извјесних скретања било у Црној Гори и прије другог свјетског рата, ипак су смртни ударац Србима у Црној Гори задали брозокомунисти. Све је ово око кршења права нашег народа у Црној Гори масло тог олоша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *