Kуба укида контролу путовања?

Послије пет деценија контролисања одлазака и долазака, Куба је на ивици доношења одлуке о укидању рестрикција на путовања. Један истакнути кубански званичник је изјавио да земљу дијели свега неколико недјеља од доношења ове "радикалне и дубоке" одлуке. Коментар шефа парламента Рикарда Алракона узбудио је како становништво Кубе, тако и азиланте, избјеглице и политичаре који су […]

среда, мај 2, 2012 / 14:49

Послије пет деценија контролисања одлазака и долазака, Куба је на ивици доношења одлуке о укидању рестрикција на путовања.

Један истакнути кубански званичник је изјавио да земљу дијели свега неколико недјеља од доношења ове "радикалне и дубоке" одлуке.

Коментар шефа парламента Рикарда Алракона узбудио је како становништво Кубе, тако и азиланте, избјеглице и политичаре који су сви почели да спекулишу да је омражена егзитна виза сада постала ствар прошлости, пренио је АП.

Званичници, међутим, упозоравају да се не треба превише надати у земљи у којој влада Раула Кастра и даље ограничава путовања љекарима, научницима, војсци и другима у "осјетљивим" занимањима како би спријечила одлив мозгова.

Протеклих 18 мјесеци, Кастро је дозволио нека приватна предузећа, легализовао продају некретнина у аутомобила и дозволио запошљавање што су све идеје које су годинама биле забрањене марксистичком идеологијом владе.

Дозвола путовања била би још већи корак, барем симболично, и са собом повлачи огроман економски, друштвени и политички ризик.

Чак и полумере – као што је укидање ограничења колико Кубанци могу да живе у иностранству или укидање изузетно високих цијена излазних виза – биле би значајне.
"То би био велики корак напријед", казе Филип Питерс, стручњак за Кубу на универзитету Лексингтон у Виџинији. "Уколико Куба укине ограничења на путовање својих држављана, то значи да ће једина ограничења бити она која САД намеће својим држављанима",

Такав потез би могао да отвори врата већом емиграцији и олакша живот Кубанцима који у иностранству већ покушавају да добију боравишне дозволе. Лакше путовање би такође помогло Кубанцима који раде у иностранству да више новца пошаљу кући и тако помогну економију своје земље.

Питерс и неколико других аналитичара међутим, не очекују да ће нова правила допринијети промијени америчке политике према Куби која укјучује и забрану путовања америчких туриста.

Портпарол Стејт Департмента Марк Тонер рекао је да би САД поздравиле већу слободу кретања за кубанску јавност, али није желио да коментарише даље евенуталне промјене америчке политике.

Гласине о укидању виза круже већ годинама али их је у децембру Раул Кастро све потопио рекавши да је будућност револуције угрожена и да није вријеме да се рестрикције укину.

Аларкон је у интервјуу француским медијима у априлу рекао да би до укидања рестрикција ипак могло да дође.

Његови коментари узбудили су јавност али је министра спољних послоба Дагоберто Родригез у суботу упозорио да се не надају превише и да ће влада и даље контролисати путовања својих грађана.

Становници Хаване жељно ишчекују расплет приче. "Мислим да је дошло вријеме да се ријешимо виза", каже власница једне радње Вивијан Делгадо. "Апсурдно је да као Кубанка морам да тражим дозволу да напустим земљу а још горе је да ми је потребна дозвола да се вратим".

То је, додаје чиновник Доминиго Бланко, "као да тражим дозволу да напустим сопствену кућу".

Контроле путовања заоставштина су Хладног рата. Наметнуте су у децембру 1961. године како би се спријечио одлив мозгова када су на стотине хиљада љекара и других професионалаца пребјегли у САД. Три мјесеца касније, САД су забраниле сваку врсту трговине са острвом.

Током година, забрана је нешто мало попустила али је цијена од 150 долара за излазну визу и даље превисока за земљу гдје је просјечна мјесечна плата 20 долара. Осим визе, путник мора да плати додатних 200 долара таксе кубанском конзулату.

Они који успију да набаве све потребне папире и плате таксу и визу имају допуст од свега 30 земаља. Свако одлагање повратка плаћа се додатно. Они који у иностранству остану дуже од 11 мјесеци не могу више да се врате на Кубу а све њихове ствари одлазе директно држави.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *