Крвна група у личној карти: Бесмислена и пропала идеја

У Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ саопштили су да је досад уручено 25.067 нових личних карата. Укупно 43.165 грађана БиХ досад је поднијело захтјев за издавање нових личних карата, које су доступне од 1. марта, а од тога их је тек 523 тражило и унос крвне групе. Простом рачуницом закључује се […]

субота, април 13, 2013 / 18:43

У Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ саопштили су да је досад уручено 25.067 нових личних карата.

Укупно 43.165 грађана БиХ досад је поднијело захтјев за издавање нових личних карата, које су доступне од 1. марта, а од тога их је тек 523 тражило и унос крвне групе.

Простом рачуницом закључује се да је тек сваки стоти становник затражио да му у основном идентификационом документу буде уписана и ознака А, Б, АБ или 0, а како нам је потврђено, углавном је ријеч о добровољним даваоцима драгоцјене течности, који потврду о крвној групи не плаћају.

Цијена нове личне карте је 18 марака, а споменута потврда, која се добија у трансфузијским службама, плаћа се и до 64 марке, што значи да идентификациони документ са крвном групом укупно кошта до 82 КМ.

"Грађани који желе да добију потврду о крвној групи плаћају је 45 марака. Могу да потврдим да највише захтјева имамо од добровољних давалаца крви, пошто је за њих потврда бесплатна", истиче Јасмина Јованић, шеф Службе за прикупљање крви Завода за трансфузијску медицину РС.

Према њеним ријечима, тај податак у личној карти није битан, јер када пацијент дође у болницу, уколико је то потребно – поново се вади крв и утврђује крвна група.

"Без провјере не можемо да дамо крв пацијенту", објашњава Јованићева.Оставите одговор