Крвави камен херецеговачки: Устанак за опстанак

Фељтон о страдању Срба у Херцеговини од стране усташа завршавамо текстом о херцеговачком устанку, покренутом из потребе да се билошки опстане.

среда, 6 јуна, 2012 / 08:30

Пише: Радован Паповић

Трагична драма српског народа Херцеговине, започета стварањем "Независне Државе Хрватске" (10. април 1941. Године), учинила је овај кршевити крај ареном најгнуснијих злочина које је запамтила свјетска историја, али и колијевком првог масовног устанка против фашистичке тираније у поробљеној Европи.

Оно што су подивљале усташке хорде починиле у прољетним и љетним покољима херцеговачких Срба 1941. Године превазилази машту и бестијалност најсвирепијих злочина које је историја запамтила.

Мушкарци, жене, дјеца и старци убијани су на најбруталније начине: спаљивањем на кућном огњишту, ударањем маљевима, полугама и шипкама, печењем на ражњу, дављењем жицом и конопима, бацањем у мрачне поноре и брзе херцеговачке ријеке. Пушчани метак био је Божија благодет.

Усташко-муслимански терор већ седмицама се одвијао у цијелој Херцеговини а најснажније су били погођени гатачки и невесињски срез у којем су цијела села истријебљена и уништена. Ипак, херцеговачки народ дуго није смогао храбрости ни одлучности да се успротиви непријатељу и мирно је посматрао страдање у другим мјестима. Директан повод за почетак херцеговачког устанка против нацистичко-усташке окупације, биће страшан злочин муслиманских јединица у селу Корита.

У ноћи 4-ог на 5-и јун муслиманске чете из села Фазлагића Кула код Гацка упали су у село Корита гдје су све корићане похапсили и повезали а потом их на најсвирепији начин поубијали и побацали у јаму у Коритима.

Поучени искуством Корићана, становници села на источном рубу гатачке општине схватили су да је вријеме да се непријатељу одговори. Мјештани села Вратковићи, Доњи и Горњи Казанци, Боботово Гробље и других који се налазе на граници са Црном Гором, у зору 6-ог јуна 1941. Године, наоружани храброшћу и одважношћу први су се супроставили непријатељу.

Храбри војници под командом казанчког попа и касније четничког војводе Радојице Перишића, нападају усташке, муслиманске и италијансе чете и патроле и у потпуности их протјерују са источног дијела гатачке општине. Након почетних побједа, устаници су успјешно ослободили и узвишење брдо Гат на којем је 6. Јуна 1941 године се завијорила српска тробојка која је означила прву ослобођену територију у поробљеној Европи. Од брда Гат до Голије простирала се слободна територија, коју су контролисали устаници под командом попа Радојице Перишића. У ратним архивама налазе се подаци са прво окупатори а потом и партизани овај регион називају "попова села", наводећи их као стуб одбране и отпора српског народа. Након почетка устанка 6. Јуна 1941. Године, такозвана "попова села" више никада нису пала у руке окупатора, а представљала су и једно од последњих упоришта Југословенске војске у отаџбини (ЈВУО).

Устаници из Казанаца, Вратковића и околних села нису се зауставили на ослобађању својих села већ су још снажније и одлучније кренули у сукоб са непријатељем. Поучени њиховим успјехом, убрзо им се придружују и мјештани других села међу којима се први истакао Јасеник. Из дана у дан устаници су заузимали село по село, ослобађали становништво од зулума и терора и полако али сигурно напредовали против непријатеља.

Након ослобађања неколико села, устаници су се све боље организовали и наоружавали а предводили су их поп Радојица Перишић и храбри и одважни капетан Милорад Поповић. Већ 15-ог јуна устаници су заузели полицијску постају на Степену и истог дана потисли Црну Легију, чиме је прекинута путна комуникација према Билећи. У том периоду након што је Гацко одсјечено и од Билеће и од Црне Горе, услиједило је и ширење устанка на невресињски срез чиме су устаници за свега 20-ак дана, општинско средиште у Гацку у потпуности изоловали од остатка окупиране територије.

Следећи велики задатак било је ослобођење Автовца а као увод у то, 26-ог јуна устаници су оборили три лака њемачка авиона који су надлијетали ослобођену територију. Два дана касније, 28-ог јуна на Видовдан, устаници под командом попа Перишића и капетана Поповића напали су из свих праваца и за само неколико сати ослободили мјесто Автовац.

Званично 28. Јуна 1941. Године Автовац код Гацка постао је прво ослобођено општинско средиште у поробљеној Европи.

Ови догађаји, који су започели народним револтом 6. Јуна у селу Брљево код Гацка, представљају почетак устанка и прву побједу нац нацистима у цијелој Европи. Нажалост, већ годинама обиљежавање овог великог догађаја у српској историји пролази доста скромно, без државних великодостојника а једино сјећање на храбре устанике чувају мјештани и општина Гацко.

Данас, 6. Јуна у мјесту Брљево код Гацка биће прослављен "Дан устанка општине Гацко", који се традиционално обиљежава последњих неколико година. Испред школе на Брљеву гдје је устанак и започео и непријатељ доживио први пораз, подигнут је крст и спомен натпис. Прошле године на брду Гат је поново послије седам деценија постављена српска тробојка и натпис: "ЧАСНИ ПРЕЦИ! ЗАСТАВА КОЈУ СТЕ 6. ЈУНА ИЗНИЈЕЛИ ОВДЈЕ БИЛА ЈЕ ПРВИ ПОБЈЕДНИЧКИ БИЉЕГ У ПОРОБЉЕНОЈ ЕВРОПИ. НЕКА ЗАСТАВА НА ОВОМЕ МЈЕСТУ БУДЕ ЗНАК НАШЕГ ДИВЉЕЊА ВАМА".

Објављено 06.06.2012.0 КОМЕНТАРА

 1. Подржавам обиљежавање овог историјског догађаја, али моја хорозија нарав ми неда да не чачнем Паповића.

  1. О овоме је још прије више од 30 година писао познати српски издајник и страни плаћеник (као што сам и сам) Вук Драшковић. Према томе, од Паповића нисмо добили ни ејдан нови податак.

  2. Није добро да баш типови попут Паповића позивају на обиљежавање овог датума јер је то сигурно неће наићи на већи одјек. Можда је некоме то и циљ!

  3. На споменику је парафразирана Драшковићева реченица о првом герилцу у окупираној Европи, а тај споменик ће вјероватно отворити неко ко не може Вука очима гледати.

  4. Част браћи Херцегоцима, али историјска чињеница је да су први устанак подигли сељаци око Санског Моста на Ђурђевдан 1941.године.

 2. Dobro si mu ga ‘metno cjenjeni Simaga B-)

  Sve sama prepiska tudjih autorskih radova bez potpisa istih,AUTORSKA PRAVA (NI)su zaštićena,ili on jos pokušava da razvija svoje moždane vijuge objavljivajući tuđi istraživački rad ?!

  Sramota !!!

  Ovako s vremena na vrijeme vjecne k’o kiša oko Kragujevca,on,novinar u pokusaju… Sada svi oni skolovani novinari su zavijeni u crno,u nevjerici..na kakce je niske grane spalo novinarstvo i kojekvog kolege,neotkrivenog talenta ?!

  Razotriven toliko puta,razotriveni njegovi huškaški txt-ovi,bezidejnosti toliko da se stidi svoje rudne grude, tamo kako sebe predstavlja „neki student iz Trebinja“ na studijama u Sarajevu….

  Bilo bi korisno da objavi koji članak o poslovanju Preduzeća za preradu plastičnih materija u Gackom, evo koliko već prodje vremena od pirove pobjede u „Nasem malom biznisu“ a od njihove „pobjedničke ideje“ ni traga ni glasa ?!

  Uveliko su predmet sprdnje po Hercegovini i tamo Gackom,recikliranje plastične ambalaže je unosan pos’o i oni već ubiru plodove svog (NE)rada, inače će biti „proglašeni“ za najperspektivniju mladu firmu koncem godine…. :P:P:P

  Jad,čemer i bijeda ?!

  A sad fino pokrij se ušima,ovakvim txt-ovima „bodeš“ oči i ovaj posao ostavi onima koji su specijalizovani za ovu oblast ?!

  Lutaš od nemila do nedraga, koji će ti moj to u životu?!

  Ako imaš namjeru da privučeš paznju čitalaca,napisi nesto autorsko…

  …ako ti to pak slabije ide od ruku ljepo na tv i uradiš neku REKLAMU za PASTU ZA ZUBE ;););)

 3. Utorak | 26.01.2010

  Mladi Radovan Papović iz Gacka nedavno je na portalu BLIN objavio tekst u kojem nije štedio aktuelnu vlast predvođenu premijerom Miloradom Dodikom (VIDI TEKST!). U ovom tinejdžeru skupilo se svo nezadovoljstvo istočne Hercegovine prouzrokovano lažnim obećanjima o prosperitetu i ulaganjima u ovaj dio RS-a. U intervjuu za BLIN magazin, koji DEPO prenosi u cjelosti, odgovara zbog čega je još kivan na vlast, da li je teško kritikovati poziciju i plaši li se reakcija. Kaže da su mladi sami krivi za sve što im se dešava, ali ipak ne pripada generaciji koja želi da napusti ove prostore i sreću potraži negdje daleko!

  Razgovarao: Siniša VUJANOVIĆ

  Iz kolumne koju si objavio kod nas sasvim je jasno da si veoma nezadovoljan životom u Gacku i odnosom vlasti prema tvom mjestu. Šta je, osim lažnih obećanja o boljem životu, prouzrokovalo toliko nezadovoljstvo?

  Moje, ali i opšte nezadovoljstvo u istočnoj Hercegovini prouzrokovalo je cjelokupno ponašanje vladajuće garniture i njihov odnos prema našoj regiji. Kako očekuje da mu narod u Hercegovini vjeruje kad je u cijelu Hercegovinu za četiri godine uložio oko milion maraka, a samo svom sinu dao je kredit od tri miliona maraka. Ljudi u Hercegovini nezadovoljni su zbog neispunjenih obećanja, sve očiglednijeg kriminala premijera i načina na koji vode ovu državu. Ko normalan u ovako teškom vremenu pravi zgradu Vlade RS od 200 miliona KM, a imamo 200.000 nezaposlenih? Mene ljuti kako Milorad Dodik vrijeđa našu inteligenciju i misli da smo mi glup i naivan narod pa da ne vidimo šta je uradio za četiri godine. Prodao je Telekom i dobio 1,5 milijardu KM od čega smo mogli da pokrenemo cijelu državu, a umjesto toga on je dijelio kredite svojim sinovima, kumovima i prijateljima. Kada Dodik ode ostaviće nam praznu kasu, 200.000 nezaposlenih, propalu privredu i dugove koje ćemo vraćati narednih 50 godina.

  BIOGRAFIJA:

  Radovan Papović, rođen je 7 septembra 1991. godine u Trebinju, a od rođenja živi u Gacku. Osnovnu školu završio je u rodnom Gacku, a sada je maturant Opšte gimnazije. Urednik je lokalnog omladinskog časopisa „Buđenje“, koji je ponovo pokrenuo nakon 20 godina pauze. Osnivač je i urednik omladinske emisije „Neki Novi Klinci“ koju već treću sezonu emituje lokalni „Radio Gacko“. Autor je teksta „Omladinske politike opštine Gacko“ i član Savjeta mladih Skupštine opštine Gacko, član Upravljačkog komiteta za mlade i član radne grupe za izradu Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana (LEAP). Četiri godine je aktivan debatant i govornik u debatnom programu BiH gdje je ostvario nekoliko značajnih uspjeha na regionalnom, državnom i međunarodnom nivou. U prvoj polovini 2009. godine na Državnom debatnom takmičenju BiH proglašen je najboljim govornikom BiH. Kao najbolji bh. debatant predstavljao je BiH na Svjetskom debetanom takmičenju gdje je osvojio zadovoljavajuće 16 mjesto. Govori tečno engleski jezik, a služi se ruskim i španskim jezikom. Slobodnog vremena nema baš previše zbog školskih obaveza i mnogoborjnih vannastavnih aktivnosti. Najradije ga koristi za druženje sa prijateljima i šetnju jer tad je potpuno opušten i ne razmišlja o problemima koji nas pogađaju. Dosta vremena provodi i na internetu, a najviše se opušta uz dobru rok muziku i stare filmove jugoslovenske kinematografije.

  Da li je teško biti kritičar aktuelne vlasti u malom mjestu poput Gacka, nailaziš li na osude i da li se uopšte plašiš reakcija?

  Kritikovati vlast nije nimalo zahvalan posao jer to uvijek izazove lavinu reakcija, i onih pozitivnih i onih negativnih, ali ja se nikada nisam plašio reakcija jer nisam osoba koja samo kritikuje ili napada aktuelnu vladajuću garnituru. Nisam član nijedne političke partije, još nisam imao priliku da iskoristim svoje biračko pravo pa se za mene ne može reći da pripadam opoziciji i da zato kritikujem aktuelnu vlast. Naprotiv, ja sam realista koji ne kritikuje, već situaciju predstavlja onakvom kakva ona jeste. Nisam u svom tekstu rekao ništa što nije istina već sam samo citirao premijera Dodika i napisao šta je od toga urađeno ili nije. Kritikovao sam premijera jer nas je slagao za sve što nam je obećao i u svom tekstu nisam iznio nijednu neistinu već samo činjenice. Kada premijer Dodik ispuni svoja obećanja, kada napravi termoelektranu u Gacku i aerodrom u Trebinju i realizuje druga obećanja biću prvi koji ću ga hvaliti i podržavati. Ali, dok je njemu bitnije što Adil Osmanović ne slavi Dan RS nego što imamo 200.000 nezaposlenih on neće imati moju podršku i konstantno ću ga kritikovati. Moj tekst dobio je mnogo pozitivnih reakcija sa svih strana jer su ljudi kroz taj tekst spoznali suštinu svih naših problema. Gacko je mali grad sa svega desetak hiljada stanovnika i ljudi su oduševljeni, pa čak i oni koji pripadaju vladajućoj stranci, da neko u medijima konačno govori o životnim problemima našeg naroda.

  Dobar dio mladih u BiH (RS) su prilično letargični i bez posebnog interesovanja prate sve što se dešava. Ko je kriv što su mladi pasivni i šta najviše zamjeraš mladima tvojih godina?

  Mladi u RS su razočarani i uvrijeđeni zbog odnosa vladajuće garniture prema njima. Imam prijatelje čiji roditelji rade za 200-300 maraka i nastoje svom djetetu da obezbijede normalne uslove života a onda naveče u „Dnevniku“ saznaju da je Milorad Dodik svom tek punoljetnom sinu Igoru dao kredit od tri miliona maraka, kupio novog mercedesa od 250 hiljada maraka i platio studije u Milanu. Mladi u ovoj državi su svjesni da je obrazovanje katastrofalno, da posla nema i da su nade u bolji život potpuno iščezle. Svakodnevno od svojih vršnjaka slušam snove o brzim autima i milionima koje će zaraditi u kladionici ili kazinu. Glavni krivac za pasivnost mladih je vladajuća garnitura koja je svojim postupcima učinila sve da oni budu potpuno razočarani i obeshrabreni. Ali, i mi sami smo djelimično krivci jer se ponašamo kao idioti pa dopuštamo da nas politička elita laže i zloupotrebljava, a sjete nas se samo u vrijeme predizborne kampanje. Krivi smo jer sjedimo, gledamo kako nas lažu i pljačkaju i ćutimo, a umjesto toga treba da pričamo, galamimo o tome šta nam rade. Evo, jedan sam od rijetkih koji je otvoreno progovorio o iznevjernim obećanjima aktuelne vlasti, a na prste jedne ruke se mogu prebrojati ljudi koji su spremni kao ja da otvoreno govore. Nema nade za mlade dok svaki dan ne budemo imali desetine i stotine mladih ljudi koji će govoriti o problemima običnog čovjeka, koji će kritikovati i koji će natjerati vlast da nam se posveti. Niko nam ništa neće pokloniti, za bolje sutra ćemo se sami morati izboriti.

  Postoje podaci da većina mladih želi da napusti ove prostore i sreću potraži na drugom mjestu, a to su potvrdila i neka istraživanja. Pripadaš li toj kategoriji i šta misliš o tome?

  Apsolutno ste u pravu da mladi žele da odu u potrazi za boljim životom i napretkom, ali ja ne pripadam toj, već kategoriji mladih koji žele da ostanu u svojoj zemlji, da se obrazuju, da ovdje rade i bore se za bolje sutra u svojoj državi. Najlakše je zatvoriti vrata i otići, ali nemojte očekivati da vas tamo gdje odete čeka bolji život. Jasno je da su mladi nezadovoljni postojećom situacijom i to je normalno jer vlast ne brine o njima na odgovarajući način, ali ne smijemo se zavaravati da nas preko granice čeka blagostanje. Mladi čovjek koji ode iz RS u inostranstvo, a nas se sjeti samo pred izbore je ništa drugo nego izdajnik. Pozivam sve mlade da odu u inostranstvo na školovanje, a potom se vrate u RS i svoje znanje stečeno u inostranstvu „investiraju“ u ovu državu da i zajedničkim snagama gradimo bolje i prosperitetnije drušvo.

  Nedavno, u tekstu koju je objavio BLIN magazin, nisi štedio aktuelnog premijera RS Milorada Dodika. Posebno si istakao probleme tog dijela RS i lažna obećanja iz predizborne kampanje. Kako se u Gacku danas živi i da li su ljudi razočarani što je mnogo toga obećano, a skoro ništa ispunjeno?

  Gacko je grad sa svega desetak hiljada stanovnika i nalazi se u istočnom dijelu RS koji je Vlada zapostavila. Ali, za razliku od Bileće i Rudog koji polako odumiru Gacko je imalo sreću da ima termoelektranu koja zapošljava 1.700 ljudi iz cijele Istočne Hercegovine i koja hrani cijeli grad. Ne može se reći da Gačani žive loše, ali ni dobro, živi se u nekom prosjeku, ali ako uzmemo u obzir koliki potencijal ima ova opština očigledno je da smo mi mogli biti hercegovački Laktaši – imamo sve što je neophodno samo još nemamo premijera. Što se tiče ispunjenih obećanja 2006. godine Gačani i cijela Hercegovina su povjerovali Miloradu Dodiku i njegovim obećanjima, a četiri godine poslije pokazalo se da nas je sve slagao. Hercegovci su časni, pošteni i ponosni ljudi koji neće dozvoliti da ih neko laže i vara. Na vrijeme su Hercegovci shvatili da su prevareni i opljačkani i da se ne može ništa vjerovati vladajućoj garnituri pa su im uzvratili na lokalnim izborima. Nezadovoljstvo naroda je veliko i do oktobra će rasti, a ako Milorad Dodik i poslije oktobra ostane na vlast mi u Hercegovini nemamo se čemu nadati i sigurno nas čeka tužna sudbina. Ipak, nadam se da će se hercegovačko nezadovoljstvo proširiti na cijelu republiku i da će ljudi shvatiti da svi koji kradu i pljačkaju svoj narod ne zaslužuju da ostanu na vlasti. Ljudima koji kradu svoj narod nije mjesto u Vladi već u zatvoru i sigurno će u zatvor otići svaka vlast koja nas bude lagala i pljačkala, jer mi to nećemo dozvoliti.

 4. DOBRO DOŠAO RADOVANE!: Srbin iz Trebinja na studiju u Sarajevu
  Petak | 04.06.2010.
  Svаki dаn ljudi me sreću nа ulici i pitаju: „Štа ćeš studirаti?“ – „Prаvo“, – „Gdje; „U Sаrаjevu“; „Mа, štа ćeš dole, idi u Beogrаd“… Štа to Srbimа toliko smetа u Sаrаjevu? Kolumnista BLIN magazina nudi nekoliko britkih i duhovitih odgovora

  Piše: Radovan PAPOVIĆ

  Eto, zаvršilo se i to srednjoškolsko obrаzovаnje i došlo vrijeme dа se ozbiljnije posvetim upisu nа fаkultet. Svаki dаn ljudi me sreću nа ulici i pitаju: „Štа ćeš studirаti?“ – „Prаvo“, – „Gdje; „U Sаrаjevu“; „Mа, štа ćeš dole, idi u Beogrаd“… Sreću i moje jаrаne i isto pitаju, аli kаd im oni odgovore:”U Beogrаdu, Novom Sаdu, Bаnjoj Luci”, ne dobiju kritiku poput mene.

  Štа to toliko nаmа Srbimа smetа u Sаrаjevu?

  Moždа trg Alije Izetbegovićа, moždа zeleni trotoаri, moždа zeleni nаtpisi ulicа, moždа džаmije i vehаbije, а moždа ništа od nаvedenog. Nedаvno prošetаh Sаrаjevom, prođoh i tаj trg Alije Izetbegovićа, gаzih i zelene trotoаre, vidjeh i zelene nаtpise, prođoh pored džаmije, vidjeh vehаbije, pojedoh ćevаpe nа Bаščаršiji i, zаmislite, ništа mi se nije desilo.

  Zаpitаćete se: kаko je to moguće? Kаko je moguće dа je jedаn Srbin, koji se pri tome još zove Rаdovаn, otišаo u Sаrаjevo i ništа mu se nije dogodilo? E, vidite moguće je.

  Kаko? Pа, tаko što ono moje Sаrаjevo koje je rаdo posjećujem i ono Sаrаjevo o kojem vi govorite, а u kojem vjerovаtno nikаd niste ni bili i znаte gdje se nаlаzi sаmo nа geogrаfskoj kаrti, nisu isto Sаrаjevo. Moje Sаrаjevo – jа sаm doživio, vаše Sаrаjevo – vаmа je ispričаlа političkа elitа. Moje Sаrаjevo je grаd ćevаpа i burekа, grаd sevdаhа, olimpijski grаd, grаd Želje i Sаrаjevа, grаd divnih ljudi i još ljepših ženа, moje Sаrаjevo je nаjljepši grаd nа svijetu. Vаše Sаrаjevo je Teherаn, grаd džаmijа i vehаbijа, grаd zelenih trotoаrа i zelenih nаtpisа, grаd sа Alijinim trgom, grаd u kojem je više Arаpа i Kinezа nego Srbа, vаše je Sаrаjevo izmišljenа pričа.

  Ovаkvo gledište nа Sаrаjevo kod mlаđih generаcijа, poput moje, i ne čudi jer su to generаcije nаhrаnjene nа Glаsu Srpske i Srpskoj Rаdio Televiziji, generаcije koje u Sаrаjevo nisu odlаzile, generаcije koje su svojim grаdom smаtrаle sаmo onаj koji u sebi imа predznаk “srpski”. Ali, iznenаđuju me stаrije generаcije, one koje su još 89-e nа čаršiji pili kаhvu, jeli ćevаpe, slušаli sevdаh i uživаli, ne sluteći kаkva ih sudbа čekа. Štа se to toliko promijenilo u toj čаršiji i u tom Sаrаjevu. Stаri Sаrаjlijа ne može popiti kаfu nа Čаršiji. Nekoć je mogаo, ali mu je kаndа neki psihijаtаr rekаo dа nije dobro piti KAHVU. Lošа je zа srce i visok pritisаk. Zаto stаri Sаrаjlijа dаnаs kаfu pije u Lukаvici. Pošteno. I to je slobodа izborа, zаr ne?

  Nisu dvа Sаrаjevа, sаmo su dvа pogledа nа jedno isto, nаše i vаše Sаrаjevo. A vi sаmi izаberite štа ćete urаditi: otići u Sаrаjevo, pа sаmi vidjeti štа je Sаrаjevo vаmа ili poslušаti psihijаtrа koji vаm kаže „nemoj piti kаhvu nа Čаršiji, loše je zа srce, ide u Lukаvicu, pа tаmo pij kаfu“?!

  Imаte slobodu izborа, birаjte i sаznаjte štа je vаmа Sаrаjevo?!x-(x-(x-(

 5. A шта то теби Радоване (и твојој породици) не одговара у Гацку ? Иначе за неупућене, Радован је син Драгана Паповића а ко је он сада погледајте: http://gacko-rs.info/odrzana-peta-redovna-sjednica-so-e-gacko/
  Није ти куче запослено јел? Или би можда са тајом да пређеш на термоелектрану гдје има више пара него у буџету Општине Гацко?
  Ниси задовољан развојем Гацка? А што се не пожлиш свом тати који је главни и одговрни за пражњење и пуњење буџета Општине Гацко наравно заједно са начелником Радмиловићем ?
  Хајде да се мало подсјетимо, ок?
  Погледајте ово:
  http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=2590

  И реци нам искрено шта би са кривичним пријавама, јел стоје негдје у фиоци код судије. Е зато су криви ови сада на власти што не похапсе такве лопове.
  А теби предлажем Радоване да се не представљаш лажно и да си из Требиња. Реци слободно да си из Гацка, немаш разлога да се стидиш, напротив поносан буди на Гацко и Гачане а у Сарајеву још реци да ти еј тајо био дезертер у рату док су се Гачани борили и гинули тамо гдје било најтеже. Само да знаш Радоване, треба да се стидиш својих ријечи и дјела јер кад прођеш кроз Гацко пролазиш поред спомен собе погинулих бораца Гатачке бригаде у отаџбинском рату. Ту бар стани, извини име се због својих недјела.
  Стидиш ли се Радоване Паповићу?
  Јел те бар мало срамота?

 6. A шта то теби Радоване (и твојој породици) не одговара у Гацку ? Иначе за неупућене, Радован је син Драгана Паповића а ко је он сада погледајте: http://gacko-rs.info/odrzana-peta-redovna-sjednica-so-e-gacko/
  Није ти куче запослено јел? Или би можда са тајом да пређеш на термоелектрану гдје има више пара него у буџету Општине Гацко?
  Ниси задовољан развојем Гацка? А што се не пожалиш свом тати који је главни и одговрни за пражњење и пуњење буџета Општине Гацко наравно заједно са начелником Радмиловићем ?
  Хајде да се мало подсјетимо, ок?
  Погледајте ово:
  http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=2590

  И реци нам искрено шта би са кривичним пријавама, јел стоје негдје у фиоци код судије. Е зато су криви ови сада на власти што не похапсе такве лопове.
  А теби предлажем Радоване да се не представљаш лажно и да си из Требиња. Реци слободно да си из Гацка, немаш разлога да се стидиш, напротив поносан буди на Гацко и Гачане а у Сарајеву још реци да ти еј тајо био дезертер у рату док су се Гачани борили и гинули тамо гдје било најтеже. Само да знаш Радоване, треба да се стидиш својих ријечи и дјела јер кад прођеш кроз Гацко пролазиш поред спомен собе погинулих бораца Гатачке бригаде у отаџбинском рату. Ту бар стани, извини име се због својих недјела.
  Стидиш ли се Радоване Паповићу?
  Јел те бар мало срамота?

 7. markogacko1965. kritike na račun njegovog pisanja moraju biti žustrije,češće, al’ šupljoj glavi u kojoj duvaju vjetrovi od Fazlagića kule do Bahori ne vrjedi kritiku udijelti ?!B-)B-)B-)

  Da ga je sramota nebi ni pisao ovakve txt, ON, u kome se sakupilo svo (NE)zadovoljstvo omladine u Hercegovini daje sebi za pravo da sebo teliko podize … (ljuljaj me njezno, njezno polako… ) a OSTALE OMALOVAZAVA i kritikuje?!

  Dokle više Radovane srbIN-e, aj sad ljepo piši o “ RECIKLAZI PLASTIČNIH MATERIJA“, respektabilnoj firmi u Gackom koja ima bolje poslovanje no cjenjeni Aerodrom Trebinje…

  i tako pobjednička „ideja“ vašeg malog biznisa ode u zaborav…

  … steta je ne iskoristiti takav potencijal našeg Radovana u kojem vec dugi niz godina tinja i tinja sva netrpeljivost i ogorcenje omladine u Hercegovini..

  Kratak je put koji je presao,njegovi rani radovi jos uvijek krase stranice i starnice nazovi portala iliti kišnih glista naseg drustva.. toliko ih je sada da je to ćojeće za nepovjerovat pisući svakojake txt bez ikakvog utemeljenja, vjerodostojnosti informacija..

  kao na buvljaku..daj šta daš, samo nek se piše nešto… i, tako on kome je naše Sarajevo u srcu i u duši od najboljeg mladog govornika u BIH dodje do cjenjenog člana gatačkog SDS-a, prvi barjaktar i udarna pesnica…

  na zalost svih onih postenih dugogodisnjih aktivista iste stranke KOJI su ono sto cjeni mušku popularnost aj da ne budem vulgaran „ostavili u fijoci“ ili imaš, ili nemaš…

  Ipak je ON Radovan, htijo to on ili ne na sve nacine pokusavajući makar stajlingom maaalo pOdšjećati na VAŠEG Radovana ćiji je i ako se ne varam predšjednik tog „pokreta Radovan Karadzić“

  … prvi detalj, malo duža valovita kosica…ali..opet ali… ljustura ispunjena gorcinom, mrznjom,huskanjem?!..

  I tako, naš Radovane mani se ovakvih feljtona, zrtvama laka crna zemlja, o ovakvim teskim stvarima da se pisu zasluzuju mnogo ozbiljnije osobe u koje ti jos uvijek ne spadas,niti tvoj lik i djelo zavredjuje da pises o tome, izabrao si huskaske testove koji ti drugi pisu za svoju uzu specijalnost…

  Greska u koracima.. sigurno sada, da svi oni koji su nastradali u ww2 znaju ko im „prevrce kosti“ od muke i jada zemlja bi im izbacivala kosti van…. teska komparacija, ali, nisi dostojan toga ćojeće !

  Piši vremensku prognozu, okušaj se u tarotu, mozda se u nečemu nadješ.. IPAK SI TI MULTIPRAKTIK 😉

  Ako ti propadne „novinarski“ poso a sve ide ka tome, ljepo na tv i uradis REKLAMU za PASTU za ZUBE ;););)

  Svi smo mi Radovan-i

  Vozdra raja ;););)

 8. Eh kad bi bar snimio reklamu za zubnu pastu ali nema uslove ni za takvo nešto. Nema zube.
  Iskreno „jarane“ njemu duva od glavu odavno. Ne sviđa mi se sto to uporedjujes sa kluom i bahorima. Ako ćeš da pišeš o Gacku onda zloglasnu kulu iz Drugog Svjetskog rata ne spominji!!!
  radovan nema pojma o istoriji Srba na ovim terenima jer je nema od koga čuti u porodici. On ovdje obavljuje dijelove iz nekih knjiga gatačkih istoričara. Slazem se da on nije taj koji treba da napiše jedno slovo. Najbolje bi bilo da ga „jaran“ nadje u njihovom Sarajevu i da ga prevede na islamsku vjeru, pa eto vam ga tamo nek vas o jadu bavi. Nama u Gacku nema mjesta za atkve kao što je „jaran“ i ovaj dripac.
  Nedavno sam citao njegov komentar o tome kako gacko ima termoelektranu a nema bazen za kupanje, naravno sa akcentom na Vladu Republike Srpske. Zaboravih da ga pitam a kako to da Opština gacko i njegov tajo lopov kriminalac nisu napravili bazen. Imali su para, od kako su na vlasti kroz njihov budžet je prošlo 100-tinjak miliona KM. Od tih silnih miliona jedino su iznikli semafori koji dan rade a 3 dana ne rade. Baš me zanima što malo ne piše o tim stotinama miliona koji prođoše kroz budzet koji njegov tata kontroliše u Opštini Gacko.

 9. cjenjeni markogacko1965, nesto mi pada na pamet,imam prjedlog a dajem ga na znanje: organizovati akciju dobrovoljnog prikupljanja priloga da nas Radovan napravi nove zube?

  Bujrum, koliko simpatizera ima u Gackom neka svaki od njih teskom mukom odvoji 1-2 BAM(marke), solidarisu se s njim i naprave ćojeku pravu stvar…

  bijo bi im dozivotno zahvalan, umijo bi on to da cjeni i veliku većinu njih bi zaposlijo u NAJPERSPEKTIVNIJU firmu u Istoćnoj Hercegovini koja se bavi Reciklazom plastićnih materija ( nemojte zaboraviti da je to Pobjednićka ideja“ Vaseg malog biznisa…

  Vjetrovi koji duvaju od Kule do Bahori, slikovito pojasnjavaju prikupljene glasove na proslim Izborima koji su dati stranci ćiji je on „kamen temeljac“, udarna pesnica, barjaktar, na ustrb svih postenih i dugogodisnjih simpatizera te iste stranke koji se virovatno osjećaju potlačeno u njegovom prisustvu ( p.s OSJEĆAJU, a nisu zapuštanih pazuha xixixi )…

  Mic po mic pored ovoliko njegovix txt-ova ne nadjosmo nista autorsko.. sve same prepiske tudjih autorskih radova, sve sami huskaski txt, poneka kritika koju mu je neko drugi napiso..

  Sta reci kad sebe uzdize toliko visoko u aj molim te u njemu se sakupila sva mrznja omladine tamo u Hercegovini…

  I, da, poraditi na novom brendu, pasti za zube Gačanci.. autentičnom brendu ćiji bi glavni promoter bi on.. naravno, ako mu i kada sakupite pare da bolan imadne filmski osmjeh 🙂 Kako to ljepo zvući…

  Iz dobro obavjestnih izvora kola prića o potencijalnom asfaltiranju puta ka rodnoj Papovini..

  Moje selo LJEPŠE od PARIZA ?!

  Vozdra rajaB-)B-)B-)