Крвави биланс сукоба Турске и курдских побуњеника

Турске оружане снаге саопштиле су данас да је у ваздушним и артиљеријским ударима на сјеверу Ирака овог мјесеца убијено од 145 до 160 курдских побуњеника. Раније је било објављено да је у војним акцијама убијено око 100 припадника Радничке партије Курдистана (ПКК), у чијим је акцијама у Турској у јулу убијено више од 40 војника. […]

понедељак, 29 августа, 2011 / 21:13

Турске оружане снаге саопштиле су данас да је у ваздушним и артиљеријским ударима на сјеверу Ирака овог мјесеца убијено од 145 до 160 курдских побуњеника.

Раније је било објављено да је у војним акцијама убијено око 100 припадника Радничке партије Курдистана (ПКК), у чијим је акцијама у Турској у јулу убијено више од 40 војника.

Акције на сјеверу Ирака изазвале су тензије у односима власти у Анкари и полуаутономној курдској области на сјеверу Ирака, након што су локални курдски званичници саопштили да је у једном ваздушном удару погинуло седам цивила. То је изазвало протесте у главном граду Арбилу и другим градовима.

Турски Генералштаб објавио је данас да је више од 100 бораца ПКК рањено у нападу извршеном 17. августа.

Ова информација није могла бити потврђена, а Генералштаб се позива на "различите изворе".

Курдски посланици у ирачком парламенту затражили су прошле седмице да се Турска извини због ваздушних удара и затражили да турске војне базе на ирачкој територији буду затворене.

Турски борбени авиони извршили су 21 ваздушни удар од 25. до 28. августа у областима Зап и Гара, на сјеверу Ирака, гдје ПКК има своје базе из којих креће у акције на југоистоку Турске. Артиљерија је у истом периоду гађала 38 мета.

Ирак тврди да Турска и даље има 1 300 војника на сјеверу Ирака у малој бази која је основана током деведесетих година прошлог вијека уз сагласност тадашњих власти у Багдаду.