Кружење: Киша око Крагујевца – Харири око Либана

Премијер Либана у оставци Саад Харири отпутоваће данас, како се очекује, из Париза у Каиро, гдје Арапска лига држи састанке због напетости у региону, а потом ће се вратити кући у Бејрут да изнесе свој политички став.

уторак, 21 новембра, 2017 / 21:11

Харири је у суботу допутовао у Париз из Саудијске Арабије, гдје је изненеда 4. новембра објавио оставку, што је изазвало кризу у Либану.

Он је објављујући оставку, у унапријед снимљеном обраћању преко саудијске телевизије, оптужио Иран и либански проирански Хезболах да се мијешају у послове арапских земаља, изразивши бојазан за своју безбједност.

Предсједник Либана Мишел Аун одбио је да прихвати оставку док се Харири не врати и званично је поднесе или поново размотри свој птез. Аун је такође оптужио Ријад да држи Харирија заточеништву, у јеку спекулација да је на оставку био приморан.

Харири и Саудијска Арабија су то порекли и он је двије недјеље касније допутовао из Ријада у Париз, гдје га је дочекао предсједник Француске Емануел Макрон уз све државне почасти. Макрон улаже велике напоре да се разријеши настала криза, имајући у виду да је Либан некда био под протекторатом Француске.

Прије одласка у Каиро Харири је дјеловао прилично опуштено за човјека чија је земља у политичком хаосу.
Он је од краја прошле године предводио владу у којој је екстремистички шиитски Хезболах. Предсједник Либана, маронитски хришћанин, близак је Хезболаху, али је такође имао добре односе с Хариријем, сунитским муслиманом који има подршку Саудијске Арабије.

Харири је данас из своје резиденције у елитном париском кварту изашао у шорцу, мајици и патикама, иако је температура била само девет степени Целзијуса, да џогира.Коментариши