Крунисање Стефана Првовјенчаног: Оно баш велика слика у холу РТС

У Галерији Радио-телевизије Србије представљена је монументална слика Небојше Ђурановића "Крунисање Стефана Првовенчаног" /500 пута 300 центиметара/, насликана у част 800 година српске државности.

уторак, 23 октобра, 2018 / 21:10

Посјетиоци Галерије имаће могућност да уживају у овом импресивном умјетничком дјелу наредних седмица, колико ће бити изложено јавности.

На отварању изложбе једне слике говорили су ликовни критичари Ђорђе Кадијевић и Здравко Вучинић, а присутнима се захвалио и аутор дјела.

Аутору дјела било је потребно годину дана да направи ову импресивну слику крунисања Стефана Првовјенчаног – чина којем су присуствовали, осим његове личне гарде и породице, владике и епископи које је Свети Сава хиротонисао при повратку из Никеје.

Сам тренутак крунисања, као стваралачки мотив, одувијек је представљао велики сликарски изазов. Посебан подстрек за умјетника овом приликом био је формат слике, монументалних димензија, као код славних претходника из епохе мајстора историјских композиција раног 20. вијека, преноси РТС.

Небојша Ђурановић рођен је 1968. године у Београду, гдје живи и ради. Дипломирао је на факултету Примењених уметности и дизајна у Београду 1998. године у класи професора Растка Ћирића. Има статус самосталног умјетника.

Имао је око 20 самосталних изложби широм Србије и у региону, излагао је у Бечу. Учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више награда и признања. Током 2001. и 2005. године боравио је на вишемјесечним стручним усавршавањима у Француској.