Круна на Нову годину: Шведска и Норвешка

Претходна седмица није донијела неке веће преврате на свјетским тржиштима, а валуте су биљежиле слабија кретања. Mирнија ситуација била је у потпуности адекватна за опраштање од старе године, са надом да са њом одлазе и посљедњи знаци економске кризе и дочекивње 2010. године са дозом страха, али и жеље да ће ова година поништити лоше […]

недеља, јануар 3, 2010 / 07:45

Претходна седмица није донијела неке веће преврате на свјетским тржиштима, а валуте су биљежиле слабија кретања.

Mирнија ситуација била је у потпуности адекватна за опраштање од старе године, са надом да са њом одлазе и посљедњи знаци економске кризе и дочекивње 2010. године са дозом страха, али и жеље да ће ова година поништити лоше ефекте претходне двије и да ће је обиљежавати опоравак и прогрес.

Главна вијест на тржиштима валута била је раст шведске валуте. Шведска круна (SЕК) је порасла у односу на евро, долар и још додатних 14 националних валута. Наставак раста ове валуте у првом и другом кварталу 2010. године очекују аналитичари многих банкарских корпорација (UniCredit SpA, UBS bank и Deutsche Bank AG). Они сугеришу инвеститорима и ФОРЕКС трговцима да купују шведску круну у наредном периоду, јер би могли да профитирају од њеног раста. Потврду за своје прогнозе аналитичари проналазе у чињеницaма да је шведска круна тренутно подцијењена, а шведска економија би требала да се "подигне" брже од осталих економија из региона уколико тражња за прерађивачким добрима порасте.

Сличан сентимент аналитичари прогнозирају и за норвешку круну (NОК) која је у посљедња два квартала била најјача валута из тог региона. Норвешка је једина земља из Европе која је подигла своју референтну каматну стопу, док остале земље и даље своје држе на рекордним минимумима. Не смијемо заборавити и чињеницу да је ова земља, најбогатија земља нафтом у Евопи, те би раст цијене нафте могао да оснажи њену привреду, а то би могло да подигне норвешку круну на виши ниво.

Годишњи пад цијене нафте 52%

У 2009. години цијена нафте је порасла за више од 70%, док је 2008. година завршена са падом цијена нафте од 52%, најоштријим падом у историји ове робе.

У току претходне седмице цијена нафте је биљежила раст, те ниво од 80 долара за барел, на којем је тренутно, сматра се да је достигнут услијед хладије зиме у Америци, a потреба за јачим гријањем повећала је тражњу за нафтом, а тиме и њену цијену. Аналитичари сматрају да ће цијене нафте учврстити овогодишњи раст у 2010. години након што се тражња настави постепено опорављати.

АУРЕУС тим за Фронтал.РС
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *