Kрстан Симић тужио БиХ у Стразбуру

Крстан Симић, смијењени судија Уставног суда БиХ, потврдио је да је поднио тужбу против државе Босне и Херцеговине Европском суду за људска права у Стразбуру У тужби је навео да су прекршена његова људска права и да је његово смјењивање с положаја судије Уставног суда БиХ "обављено по рецепту инквизиције". – Цијела процедура приликом мог […]

четвртак, март 3, 2011 / 11:53

Крстан Симић, смијењени судија Уставног суда БиХ, потврдио је да је поднио тужбу против државе Босне и Херцеговине Европском суду за људска права у Стразбуру

У тужби је навео да су прекршена његова људска права и да је његово смјењивање с положаја судије Уставног суда БиХ "обављено по рецепту инквизиције".

– Цијела процедура приликом мог смјењивања била је импровизација и увјерен сам да ће Суд у Стразбуру прихватити моје аргументе. Парадоксално је да је мени забрањено да се јавно залажем за рјешавање проблема корупције поготово што се то догађа у земљи која је по нивоу корупције у свјетском врху, нарочито када је ријеч о раду правосудних органа – изјавио је Симић.

Он се прво жалио Суду БиХ, али је његова жалба одбијена. Како је казао и ту одбијеницу је упутио Суду у Стразбуру. Како је казао, ако Европски суд за људска права пресуди у његову корист, поднијеће одштетни захтјев од којег ће БиХ забољети глава, и у финансијском и у сваком другом смислу.

Крстан Симић смијењен је с положаја судије Уставног суда БиХ у мају прошле године с образложењем да је "својим јавним иступима неповратно урушио углед Уставног суда БиХ".

Занимљиво је да још није изабран нови судија Уставног суда БиХ из реда српског народа умјесто Симића. Из Народне скупштине Републике Српске је саопштено да је прошле седмице расписан нови конкурс и да би нови судија могао бити изабран крајем априла.

 


0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *