Крстан Симић: Тјераћу до Стразбура

Крстан Симић, смијењени судија Уставног суда БиХ, изјавио је да иза његове "изрежиране смјене стоји предсједник Уставног суда БиХ с намјером да спријечи покретање питање начина рада у појединим предметима" због чега је правду морао затражити у Европском суду за људска права у Старзбуру. Симић је потврдио да је у децембру тужио БиХ суду у […]

уторак, 1 марта, 2011 / 17:52

Крстан Симић, смијењени судија Уставног суда БиХ, изјавио је да иза његове "изрежиране смјене стоји предсједник Уставног суда БиХ с намјером да спријечи покретање питање начина рада у појединим предметима" због чега је правду морао затражити у Европском суду за људска права у Старзбуру.

Симић је потврдио да је у децембру тужио БиХ суду у Стразбуру, изражавајући увјерење да су његовом смјеном "грубо прекршена бројна права, почевши од повреде права на правично суђење када је против њега вођен диригован, инициран и режиран поступак", као и право на слободу говора, што му је гарантовано конвенцијом о људским правима.

"И даље остајем код своје изјаве да у суду и око суда има криминала, јер за то сам имао релевантне изворе како у предметима тако и у изјавама врло значајних људи са високих позиција и људи чије су изјаве касније потврђене", рекао је Симић.

Он наводи да је поступак против њега био "готово инквизиторски да би се од осталих службеника суда сакрило о чему се говори".

"Толико је било очигледно да је ријеч о монтираном и режираном поступку иза кога стоји предсједник суда да би спријечио да се покрене питање начина рада у појединим предметима с којима је јавност упозната и о којим јавност има потпуна сазнања. Као врло искусан правник и судија, оцијенио сам да су те повреде толико еклатантне да сам морао затражити заштиту суда у Стразбуру", рекао је Симић.

Симић истиче да далеко теже пада инертност у вези са његовом изјавом, као судије Уставног суда, о ситуацијама које асоцирају на озбиљна криминална понашања, што показује стање у босанскохерцеговачком друштву.

"Поготово сам разочаран што одређени људи, који су високо позиционирани, ћуте о томе, јер су позивали одређене људе из Уставног суда да им укажу да су чули за постојање криминала у једном предмету. То се потврдило и ти људи данас ћуте", каже Симић.

Иако поступци у суду у Стразбуру трају и по четири године, Симић наводи да је спреман да чека и ту закашњелу правду да би се доказало шта се стварно догодило, истакавши да је увјерен да ће успјети.

Он је напоменуо да је Уставни суд у његовом случају донио "срамну одлуку која потврђује да је режисер тог поступка био немоћан да напише добру одлуку".

Симић је подсјетио да је тужбу поднио и Суду БиХ без обзира што у одлуци пише да нема право на правне лекове пред домаћим институцијама, јер је сматрао да је та правосудна институција могла успоставити своју надлежност.

Крстан Симић је једини судија у историји Уставног суда БиХ који је смијењен са тог мјеста прије истека мандата. Смијењен је у мају прошле године под теретом тврдњи колега – судија да је "својим јавним иступима неповратно урушио углед суда".0 КОМЕНТАРА

  1. Kakvi je to Ustavni sud BiH,kad je po pitanjuu „stare“devizne štednje u BiH donijo Odluku o meritumu 2005.godine,pa potom preinačio svoju Odluku po istom pitanju,zahvaljujući poslušniku Krstanu Simić.Predlažem da najprije ide do Strazbura,ali da prepravi sramnu presudu Evropskog suda u Strazburu,koja je zasnovana na nepoštenoj Odlucu Ustavnog suda BiH,u kojem je lagodno sjedio Krstan Simić.

  2. Крстан Симић је таква дебела сподоба да је то чудо. Онако проваљених цријева не може чекирати карту за авион. Крстан= жабљи батак. Кажу када му се једу жабљи батаци да ће преорати пола града..

Оставите одговор