Крстан Симић разријешен дужности судије Уставног суда

Уставни суд БиХ разријешио је данас Крстана Симића дужности судије ове институције, изјавио је шеф кабинета предсједника Уставног суда БиХ Недим Адемовић.

субота, 8 маја, 2010 / 14:14

Он је рекао да је одлука о разрјешењу судије Крстана Симића коначна и обавезујући и да је морала бити донесена консензусом свих осам судија.

"Одлука ће бити верификована на ванредној пленарној сједници Уставног суда БиХ 28. маја и њен текст ће бити објављен у складу са чланом 11 правила Уставног суда БиХ", рекао је Адемовић и додао да ће одлука и образложење бити накнадно објављени.

Он је навео да је одлука донесена на основу члана 61 ц Устава БиХ, члана 101, став 1 и 2 у вези са чланом 94 правила Уставног суда. Најављена конфренеција за новинаре поводом ванредне сједнице Уставног суда БиХ отказана је из, како је речено, техничких разлога, јер је ванредна пленарана сједница трајала дуже него што је планирано.

Симићево разрјешење тражио је предсједник Уставног суда БиХ Миодраг Симовић због, како је оцијенио, његовог недоличног понашања и несавјесног рада у периоду од децембра прошле до средине јануара ове године. Тиме је, наведено је у приједлогу, Симић Уставном суду нанио "несагледиву штету и нарушио дигнитет". Повод за разрјешење је, наводно, Симићево писмо премијеру Републике Српске (РС) и лидеру СНСД-а Милораду Додику у којем он говори о пресуди Уставног суда у корист бањолучког бизнисмена Веселка Малбашића.

Уставни суд БиХ је прошле године усвојио апелацију фирми "Трговина Борац" из Травника и "Малбашић" из Бањалуке, које су је том суду упутиле након што је "Крајина Борац" добила све судске процесе против њих. Ова одлука Уставног суда БиХ је преседан који је у директној супротности и са Одлуком високог представника међународне заједнице у БиХ из 2000. године. Том одлуком забрањено је да појединци и правна лица из једног ентитета приватизују предузећа, пословне просторе и имовину који се налазе у другом ентитету.

"Свака одлука, споразум или радња која је у супротности са овом одлуком је ништавна" наводи се у Одлуци високог представника. Сви судови су утврдили да је "Крајина Борац", као државно предузеће РС, по сили закона власник пословних простора постало 23. јула 1998. године. У предмету "Aлијагићи" Миодраг Симовић је гласао за апелацију Aлијагића са два Бошњака и два Хрвата, док су три стране судије гласале против, а судија Крстан Симић је био искључен из гласања зато што је наводно "бранио интересе Српске".

Правобранилаштво РС уложило је приједлог за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ, који је потврдио дио пресуде Окружног суда из Требиња који се односи на накнаду материјалне штете браћи Салиху и Муамеру Aлијагић од 6.033.000 КМ. Њима је већ са каматама исплаћено 1.800.000 КМ, чиме су извршене претходна пресуда Окружног суда Требиње и ревизија Врховног суда РС.

И поред тога, они су поднијели апелацију Уставном суду БиХ. Премијер Српске Милорад Додик изјавио је раније да се судије Уставног суда БиХ понашају као "слободни стријелци" и у овом суду постоји значајан степен корупције, што би надлежни органи у БиХ требало да испитају.

"Како судија Миодраг Симовић мисли да Влада РС треба да плати десет милиона марака, а да ја као предсједник те Владе не смијем о томе да будем информисан. Не разумијем начин на који то ради Симовић, због чега ћу тражити да се покрене истрага", нагласио је Додик.

Крстан Симић, који је данас разријешен дужности судије Уставног суда БиХ, рекао је да је ова одлука на извјестан начин очекивана, имајући у виду харангу која је против њега систематски вођена протеклих мјесеци јер је указивао на одређење девијантне поступке у Уставном суду БиХ.

Симић је рекао да га вијест о разрјешењу није растужила ни обрадовала. Према његовим ријечима грађани БиХ, поготово они из Републике Српске, заслужују бољи Уставни суд БиХ него што је он данас захваљујући, како је навео, превасходно једном човјеку.

Он је рекао да је за њега прича о Уставном суду БиХ завршена, али не и са аспекта показивања разлога због чега се његово разрјешење догодило.