Крстан Симић: Оптужбе генералу Младићу тешке

Бањoлучки адвокат и некадашњи судија Уставног суда БиХ Крстан Симић изјавио је да су оптужбе које се стављају на терет Ратку Младићу веома тешке, и да генерал за 30 дана, за колико се одлаже изјашњење о кривици, треба да ангажује тим врло искусних и енергичних бранилаца. Симић је објаснио да је ријеч о правној материји […]

петак, јун 3, 2011 / 15:28

Бањoлучки адвокат и некадашњи судија Уставног суда БиХ Крстан Симић изјавио је да су оптужбе које се стављају на терет Ратку Младићу веома тешке, и да генерал за 30 дана, за колико се одлаже изјашњење о кривици, треба да ангажује тим врло искусних и енергичних бранилаца.

Симић је објаснио да је ријеч о правној материји која је специфична и недоречена и у правној пракси непотврђена, те сугерисао да у тиму одбране треба да се нађу и инострани правни стручњаци са великим угледом за питања геноцида и заједничког злочиначког подухвата.

"Питања у случају Младића, али и Караџића биће неопходно врло децидно отворити са правног аспекта", рекао је Симић Срни.

Наводећи да је појављивање генерала Ратка Младића пред Претресним вијећем Хашког трибунала било уобичајено и нешто што је до сада много пута виђено, Симић је рекао да се, међутим, голим оком могло закључити да Младић има озбиљних здравствених проблема, као што је немогућност брзог схатања саговорника.

"Његове реакције биле су успорене, помало и недефинисане, а то може представљати проблем у његовој комуникацији са судом и са одбраном", закључио је Симић.

Булатовић: Крајњи напор снаге да би издржао суђење

Љиљана Булатовић, пријатељ генерала Ратка Младића, рекла је СРНИ да је на првом појављивању Младића у хашкој судници било очигледно да генерал, због болести, улаже крајњи напор снаге, духа и здравља, да достојанствено издржи нову ситуацију у којој се нашао у Хагу, а коју није желио.

Он се понео онако како је народ у овим новим околностима то и очекивао од њега. Колико год је он болестан из њега пробија снажна воља, свјестан је гдје је, надам се да је свјестан, али нико из тог Хага од Срба нити је изашао здравији, ни слободан, па не вјерујем да ће и он“, рекла је Булатовићева.

Показало се, навела је она, да Младићеви адвокати и породица нису обмањивали судије и тужилаштво када су говорили да је он у тешком здравственом стању и тражили да се он прво прегледа, излијечи, па онда шаље у Хаг.

„Показало се да је већ послије три дана, колико је у Хагу, он вјероватно накљукан и лијековима и инфузијом да може да издржи суђење, иако тешко издржава“, рекла је Булатовићева.

Она је оцијенила да је очигледно да се власт у Србији понијела потпуно „нехумано, неодговорно и противправно када је болесног човјека тако одбацила у хашки трибунал, у тамницу, а он се тамо обрео у болници“.

Истовремено, Булатовићева је похвалила Владу Републике Српске која је активирала Фонд за помоћ хашким притвореници и верификовала, легализовала закониту улогу Војске Српске и генерала Младића да у рату брани свој народ.

Булатовићева претпоставља да је жеља представника Хашког трибунала да од Младића, као свог најзначајнијег оптуженика „извуку што је могуће више славе за себе“.

„/Хашки тужилац Серж/ Брамерц је дао једну политичку изјаву да ће се овим суђењем извшити коначни обрачун са остатком српских националиста , да ће показати да су они у праву, а да ми нисмо ни свјесни да је он правио злочине“, додала је она.

Булатовић инсистира да треба користити термин „генерал Ратко Младић“, јер када се каже само „Ратко Младић“, то није он.

Она је рекла да није са породицом генерала Младића гледала пренос из хашке суднице, јер је требало сачувати њихове емоције.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *