Крсмановић: Смијенити руководство НП Сутјеска

Потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић затражио је данас да руководство, Управни одбор и менаџмент Националног парка "Сутјеска” поднесу оставку, јер, како је навео, не чине ништа да би заштитили простор овог парка и његову нетакнуту природу, која је од непроцјењивог значаја. “Основна порука коју данас шаљем у име НДП-а јесте и та да одговорни у Националном […]

субота, фебруар 14, 2015 / 14:42

Потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић затражио је данас да руководство, Управни одбор и менаџмент Националног парка "Сутјеска” поднесу оставку, јер, како је навео, не чине ништа да би заштитили простор овог парка и његову нетакнуту природу, која је од непроцјењивог значаја.

“Основна порука коју данас шаљем у име НДП-а јесте и та да одговорни у Националном парку не воде рачуна ни о антифашистичким тековинама Битке на Сутјесци у Другом свјетском рату”, рекао је Крсмановић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Уколико овај захтјев НДП-а не буде прихваћен, каже Крсмановић, биће затражено од Владе Републике Српске да смијени надлежне у Националном парку “Сутјеска”, јер, у супротном, “слиједе гњев јавности и радикалније мјере отпора”.

Он истиче да се овај парк као “бисер међу националним парковима у динарском луку” не смије претворити у индустријску зону у којој ће бити изграђене хидроелектране, нити поклонити приватницима сумњивих намјера, који не маре за историјску баштину овог простора.

“Охрабрује чињеница да је Влада Републике Српске, на чему јој се захваљујем, недавно са дневног реда сједнице Народне скупштине повукла Приједлог просторног плана Националног парка “Сутјеска”, што упућује на то да руководство Српске не жели да учествује у криминалу у вези са изградњом хидроелектрана на Сутјесци и то сматрам позитивним”, нагласио је Крсмановић, који је и народни посланик.

Влада Републике Српске 3. фебруара је на сједници Народне скупштине повукла из процедуре Приједлог просторног плана подручја посебне намјене за Национални парк “Сутјеска”.0 КОМЕНТАРА

 1. Поштујем ја Вас и НДП, уосталом као и сваку парламентарну партију,битку за Сутјеску и остале природне ресурсе су започели истински борци, хуманисти и храбри људи.

  Можете се господине Крсмановићу ви и НДП прикључити еколозима и ЗОРИ,не само око НП „Сутјеска“.

  Понављам, прикључити,ваљда смо сви за опште добро, брод већ има зацртану маршуту.

  Нажалост „савез за промјене“ је изгубио изборе што није прихватио нашу понуду, није видио да је кључ побједе у истинској борби за природне ресурсе и ревизију концесија, колико сте Ви и Ваша партија криви за пораз у постотку не знам, знам да сте трећа по снази чланица савеза.

  Сјетићете се избора 2010 године, мог покушаја да своју партију удружите са Еколошком партијом РС умјесто са тзв. „нашом странком?“

  Нудио сам Вам тада да заједно са нама носите листу у изборној јединици шест, посебно везујући причу за спашавање НП.Сутјеска, поништавања концесија, развоја туризма…..

  Нисте хтјели, или нисте видјели далеко, изгубили сте те изборе, пљачком, или грешком неважно,ја тада почех кампању баш са Тјентишта, мене у петици ваши савезници нагрдише по ноћи, новинар који је радио изборну хронику би Радислав Машић, садашњи начелник општине Србиње.

  Да смо ишли прошле године на изборе ја бих опет кренуо са Тјентишта, Ви сте ишли на изборе и поново нисте кренули са Тјентишта као симбола регије, наравно са причом о заштити националног парка, највећег националног блага Српске са невиђеним потенцијалом за МЕГА -ТУРИЗАМ.

  Отворени смо господинен Крсмановићу за сарадњу на заштити и активирању потенцијала у националном парку, отворени смо за сарадњу на развоју Сарајевско-романијске и Горњо-подрињске регије са свима,немојте молим Вас само да политиканством покварите зацртани пут.

  Паметни људи сарађују,да би развили само ове двије регије(14 општина, 141.000 становника) треба нам најмање 100 вриједних и паметних људи из регије, наравно из власти и опозиције,(неминовна нам је слога свих општинских и републичких власти, плус активирање свих посланика са регије) замислите онда колико нам треба људи да поставимо економски Републику Српску на ноге?

  Бојим се да не дођемо до сукоба због политиканства и потребе дневне политике,знам да имате организаторске способности, још ако покажете поштовање и толеранцију, ето добре приче за све нас у ове двије регије, зар не?

  Поздрав

  П.С.Препоручујем још једном колумну на Фронталу од прије 18 мјесеци „Никола Лазаревић-Ко то тамо на истоку Српске неће, или не зна?“

Оставите одговор