Крсмановић: Градња ХЕ са Нијемцима пропала, као и сва обећања

Опозиционе партије у Фочи на конференцији за медије истекле су да власт СНСД и СДС у Фочи до сада, за шест мјесеци, није урадила ништа, нарочито од силних предизборних обећања, те позвали СДС да иступи из скупштинске већине. – Неколико дана пред изборе, дошао је лично предсједник Републике да отвори погон за производњу пекмеза, који […]

четвртак, 16 маја, 2013 / 23:02

Опозиционе партије у Фочи на конференцији за медије истекле су да власт СНСД и СДС у Фочи до сада, за шест мјесеци, није урадила ништа, нарочито од силних предизборних обећања, те позвали СДС да иступи из скупштинске већине.

– Неколико дана пред изборе, дошао је лично предсједник Републике да отвори погон за производњу пекмеза, који је одмах након десет дана затворен и никада више није почео са радом. Балкан се тресао од инвестиције изградње хидроелектрана на Дрини. Према информацијама из Савјета министара, РВЕ је одустао од изградње због некомплетне документације и неипуњења законских процедура.

Већ шест мјесеци у Фочи се прича да Богословски факултет одлази у Бању Луку, и на крају је то рекао декан факултета прије пар дана. Влада РС никако да испуни своје обећање дато још прије двије године и да почне реконструкцију зграде у центру града, за потребе наставног процеса овог факултета. Да ли је то та обећана сарадња са владом?! – рекао је Здравко Крсмановић предсједник НСП-а, највеће опозиционе партије у СО Фоча.

Он је још додао да на мјеста незаконито отпуштених радника са Аква парка се примају нови по партијској линији и партијској књижици.

– Власт оличена у начелнику општине и предсједнику СО, злоупотребљава свој положај, прави такву атмосферу да све што је урађено у претходном периоду није добро, а у суштини прикрива своју немоћ, нерад и незнање. Грађевинско земљиште, мимо регулационог плана, претвара се у пољопривредно земљиште, повећавају се цијене комуналних услуга, а због злоупотребљавања положаја и печата Скупштине општине ми ћемо поднијети пријаве против начелника и предсједника СО – истиче Крсмановић.

Нема хидроелектране, СНС ускраћује подршку владајућим

Александар Голијанин, предсједник ОО ПДП Фоча и посланик у Народној скупштини РС, наводи да од грандиозно најављиваног пројекта изградње ХЕ на горњем току ријеке Дрине са њемачком компанијом РВЕ нема ништа.

– Овај пројекат је будућност ових простора, али са овим људима у власти на нивоу РС он се не може реализовати- рекао је Голијанин. Он је позвао СДС да изађе из власти у Фочи, да се освијесте и окрену се природним савезницима у циљу спремања општих избора наредне године. Зоран Николић је навео да је на сцени једно аутократско и незаконито водјење како извршне тако и законодавне власти.

– СО Фоча нема потпредсједника јер актуелни предсједник задржава то мјесто из страха да уколико Суд пресуди да то припада бошњачком народу, он се пребаци на ту функцију – навео је Николић и додао да је на прошлој сједници затражен опозив предсједника СО, да власт није дозволила тајно гласање и да су одборници опозиције напустили засједање и у скупштинске клупе се неће враћати док се не испоштује закон.

Драган Ковачевић одборник СНС у фочанској СО, казао је да је ова партија пред изборе подржала коалицију СНСД и СДС,али да се након шест мјесеци обећања не остварују.

– Локални парламент се претворио у истражни орган, и СНС и ја као одборник, не желимо да учествујемо у томе- мишљења је Ковачевић.0 КОМЕНТАРА

 1. Е мој Голијанину прати мало друге.
  Централа изнад Србиња је еколошка смрт за све становнике и економски колапс остале привреде или онога од чега можете да будете труло богати.

  Наравно да је то туризам и производња здраве хране.
  Само од НП Сутјеска, рафтинга, лова и риболова на вашој територији може да живи 50.000 богатих људи.

  Значи Србиње, Чајниче, Гацко и Калиновик могу од тога живјети.

  Замислите сад све остале гране привреде, имате ресурсе за то.

  Знаш ли ти несретниче да је задњу хидроцентралу Швајцарска направила прије 40 година, да је то добро они би је правили.

  Ако сте родољуби нећете дати да вам униште будућност, опредијелите се прво јесте ли за или против бране.
  Немојте шупље као Крсмановић, на једном медију за брану, после седам дана није, реците више ко сте или за кога радите?

 2. Samo malo Sutjesko. Švajcarska je prije 40 godina napravila poslednju hidroelektranu, pa oni su je napravili svugdje gdje su je mogli napraviti, a nisu gledali ovako kao mi kako im voda ide tek tako. Dosta nam je priča od ekologa, ovaj narod treba od nečega da živi!!!
  Pa ta hidroelektrana za pola dana bi proizvela električne energije, kolika je korist od svega toga što si nabrojao. A i ne vidim razloga da i dalje ribe ne budu u jezeru-rijeci, da se ne može i dalje loviti i itd. Ništa ti predloži da se sve hidro i termo elektrane sruše, a električnu energiju ćemo uvoziti pa ćemo je plaćati strancima od koristi koje ostvarimo od ribolova, raftinga…nećemo biti smješni???
  Već samo da se htjelo umjesto novca koji je dat za auto-put do Milovog sela, da se naprave ove hidroelektrane od tih para. Ima jedan problem, Stanković ne zna da gradi HE :). I da je valjane domaćinske politike, pa da mi te hidroelektrane pravimo, ako ne možemo sami, možemo sa Srbijom zajedno. To bi bio pun pogodak.
  Puna podrška Krsmanoviću.

 3. Сваки од нас који смо изашли на изборе знали смо да је прича о изградњи ХЕ на Дрини изборна прича ,тако је од 70 тих година прошлог вијека тако ће бити и убудуће,исто тако знамо да је и садашнји оглас који је искачен по градским бандерама у Фочи о ПОСЛУ ЗА ХИЉАДУ (1000) РАДНИКА У ТЕКСТИЛНОЈ ИНДУСТРИЈИ иза којег стоји влада РС још једна од низа превара овог напаћеног и ојађеног народа.
  Али исто тако знамо и да је предходна општинска власт са „предсједником“Еурорегије Дрина добрано напунила џепове узимајући кредите које ми враћамо а дајући све послове око изградње Аква парка,моста,стадиона…својој фирми која са три административна радника и двојицом радника направи све ово.
  Читав град зна чији је ХГ Инжињеринг,чији је Интертурс,читав град зна да је општина(НСП) донирала рибњак (ПДП) са 40000КМ ,да је СДС изашао из те приче јер фарма кока носиља није добила дио те донације,читав град зна да је одборник СНС испао из шеме за посао у новој власти ( а имао је само 110 гласова на изборима),да је СРС добио одборника са само 125 гласова који би другачије причао да је добио колач садашље власт….
  Нема овде ни позиције ни опозиције ,има само ИНТЕРЕС који ће убити овај град.

 4. Nema primera nigde u svetu da su otvoreno tržište i strani investitori gradili i razvili privredu i društvo, pa zašto bi to neko u RS trebao očekivati. Marionetska vlast i Zapad ne žele razvoj, žele pljačku, rasrodaju, zaduživanje, koncesije, kolonijalizam. Zato se država povukla iz privrde i odgovornosti za privrdu i razvoj. Zapadni investitori idu do te mere sa svojom drskošču prema narodima čija im izdajnička vlast poklanja prirodne resurse da čak ni tada neće da za sebe grade industriju. Nije dovoljno što dobijaju ne poklon rudnike i rijeke.
  Belosvetskoj mafiji se više isplati da takve narode sa izdajnicima na vlasti zarobljavju kreditima sa novcem naštampanim u Federalim rezervama ili stvorenom špekulacijama ne berzi.

 5. Слушај Соколе,
  поштујем ја и тебе и Крсмановића али се ти очигледно разумијеш у привреду, енергетику и географију као Мара у крив к*урац.

  Знаш ли ти да Швајцарска има још пет пута више хидропотенцијала него што је искористила.

  Није моје да ти објашњавам зашто, биће дуг коментар, ипак једно је сигурно, тај народ није луд и мисли стотинама година унапријед.

  Ми сад имамо струје да можемо покрити сву привреду коју су уништили сви који су владали задњих 20 година кад би радила да не увеземо ни једног киловата.

  Став еколога је јасан и на науци основан, само контролисано коришћење природних ресурса и по приоритетима.

  Питао сам Крсмановића оно што је више пута чула јавност, односи се на његове седмичне и мјесечне подршке и противљења брани изнад Србиња.