11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

Кривотворење таблице и клање лубенице

Једна од бизарних ствари нашега правосуђа јесте проглашавање бесмислених ствари за кривично дјело. Изгласано је да је стављање било какве ознаке на регуларно регистровано ауто, осим таблице добијене у МУПу кривично дјело!!!!

недеља, 6 октобра, 2019 / 12:18

Пише: Саво Поповић

Скупштина то изгласа у пакету, без много анализирања. Само који је мотив да се такве ствари чине?

Регистарска таблица је спољна визуализација регистарске ознаке под којом је возило регистровано. Обично парченце лима са бојом тј словни бројном ознаком. У МУП се добију две такве лимене ознаке. Некада се могла добити и трећа за приколицу, сада само две.

Како поштен човјек који не чита редовно службене гласнике постаје криминалац?

Приколица!

Сиротиња, која прикачи приколицу за кола да превуче мало дрва или слично нешто, ако стави парче лима или пластике на приколицу, на који испише регуларан регистарски број аутомобила, постаје криминалац.

Нењемачко ауто!

Уобичајено је да сиротиња вози Голф 2-3-4 а богати скупе. Ауди, БМВ, Мерцедес. Ако се ко усуди да купи јапанско или корејско ауто, осим подсмјеха скоројевића добија још један проблем.

Таква кола напријед имају позицију за малу таблицу какву МУП не издаје! Полицајци те нафилују информацијама да је таблица "документ" и да се као таква не смије бушити шрафом.

Онда причвршћивање исте постане ноћна мора, пошто стално испада. Власник погледа огласе на пику са фирмица које праве такве таблице. Наручи исту и стави и… Постаје криминалац!

Изгубљена таблица!

Пошто се таблица не смијие причврстити шрафом, лако испада. Неко је кренуо на пут у земљи или иностранству и изгубио је таблицу. Напише регуларан регистарски број на било шта, пошто процедура замјене се може само извршити у мјесту пребивалишта и врло је обимна и изискује десетак радних сати.

Ако се усуди да ознаку напише на било чему, постаје криминалац!!! И као такав кривично се терети као и пљачкаши са чарапом на лицу, убице, и слични.

Који је мотив за тако нешто?

Ово је стварно питање за размишљање. Људи који предлажу и доносе законе ваљда имају неке циљеве шта се жели постићи са истима. Шта би се са овим могло постићи???

Пуњење прорачуна! Кажњавањем за свашта се пуни све празнији државни прорачун. Само и прекршајем се пуни исто а мање је компликовано и бизарно.

Растерећивање правих криминалаца?

Ово би био опасан преседан и не желим да вјерујем да је то мотив. Ако би се изједначавале безвезне ствари са криминалом, број кривично гоњених би био много већи и прави криминалци би имали олакшање.

Направе за аутоматско кажњавање!

Ово би могао бити прави мотив. Наиме "оригиналне таблице" су прављене тако да се лакше снимају разноразним направама за контролисање саобраћаја! Са "неправом" таблицом или зашрафљеном код ознаке, могла би се направити грешка.

А постојала је прича да ће приватници моћи куповати те направе и дијелити "профит" са државом! Овако, утјерати страх у кости свима који би помислили да некако изврадају.

Објашњење је најбизарније од свега! Са таквим таблицама неко би могао у кривично дјело!!! Кажњавање унапријед! Тако смо добили да се нешто што нема смисла да буде прекршај, води као кривично дјело. А неупућени несрећници се називају кривотворитељима! Тешке ријечи.

То је отприлике исто као када би радника који сјече лубеницу у самопослузи звали кољачем, а сам тај чин "клање лубенице"