Кривокапићева СДП: Антисрпски до краја, па нек падне и влада

Предсједник Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић најавио је на састанку са лидером Демократске партије социјалиста Милом Ђукановићем да ће његова странка, мања чланица владајуће коалиције, размислити о напуштању Владе Игора Лукшића уколико он пристане на услов опозиције да српски језик буде обавезан у наставном програму, објавио је "Дан” . Позивајући се на изворе у владајућој коалицији, […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 12:53

Предсједник Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић најавио је на састанку са лидером Демократске партије социјалиста Милом Ђукановићем да ће његова странка, мања чланица владајуће коалиције, размислити о напуштању Владе Игора Лукшића уколико он пристане на услов опозиције да српски језик буде обавезан у наставном програму, објавио је "Дан” .

Позивајући се на изворе у владајућој коалицији, лист наводи да је Кривокапић љут на коалиционог партнера и пријети напуштањем Владе Црне Горе, јер је Лукшић, наводно, попустио пред захтјевима опозиције.

Додаје се да је Кривокапић замјерио Ђукановићу што се Лукшић са опозицијом договорио да српски језик буде обавезан предмет, односно што ће сви у школама учити српски језик.

Лукшић и представници опозиционих партија раније су постигли начелан споразум о српском језику и лакшем стицању црногорског држављанства, што је био опозициони предуслов да обезбиједе двотрећинску већину у парламенту потребну за усвајање изборног закона. Усвајање изборног законодавства је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у ЕУ.

Влада Црне Горе утврдила је потом измене Закона о општем образовању и васпитању, којима је предвиђено да се настава у школама, поред црногорског, изводи и на српском језику.

Влада је тиме извршила обавезу преузету политичким договором премијера Игора Лукћића и представника опозиционих партија, на састанку који је одржан 15. августа , наводи се у саопштењу.

Представници власти и опозиције различито су, међутим, тумачили договор у вези српског језика. Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је да ће та странка подржати начелни политички договор Лукшића и опозиције само уколико црногорски и српски језик буду у потпуности изедначени у образовном систему.0 КОМЕНТАРА

  1. уф..ђубре каранигерско, па на твом попису 42% говоре српским језиком, могу мислити колико тек у стварности људи у Црној Гори говори својим матерњим српских језиком!?
    За много мањи проценат шиптарског језика, обезбјеђена му је примјена у школству само на шиптарском, а за већину која се служи примјеном српског језика не даш дозволу службене употребе тог језика!?