Кривокапић: Наставак европског пута, односи са Русијом као са Србијом

Носилац листе коалиције За будућност Црне Горе Здравко Кривокапић очекује врло брзо договоре са друге двије опозиционе листе, Мир је наша нација и Црно на бијело како би што прије, можда за три седмице, Црна Гора добила нову Скупштину и Владу.

уторак, 1 септембра, 2020 / 13:58

Кривокапић је додао да је су држави неопходне највише инстанце законодавне и извршне власти како би, како је рекао, послали поруку грађанима да су промјене неизоставне.

"Да би се оне и десиле, морају се што прије формирати парламент и влада, која ће покушати да ријеши све горуће проблеме. Онда морамо да засучемо рукаве и обезбиједимо оно што је најважније, да људи живе од свог рада, достојанствено, како би могли да дају доказ генерацији за коју ово све радимо, како би обезбиједили да квалитет живота буде најбољи у Црној Гори”, рекао је Кривокапић у интервјуу за агенцију Тањуг.

Он је додао да је европски пут Црне Горе приоритет, те да је неопходна експертска влада. Појашњава да је тог мишљења било и прије него што је ушао у политику, те да је то најбоље рјешење, јер када је криза у питању, а Црна Гора се налази у тешкој кризи, најбољи одговор могу да дају најквалитетнији и најкомпетентнији људи.

"То не могу млади политичари, нити они у завршној фази каријере, већ само они који знају, имали су слична искуства, или негдје у окружењу, иностранству, а спремни су да помогну Црној Гори”, рекао је Кривокапић.

Како каже, помало је изненађен, не због побједничког резултата, већ због разлике која је мала, те да су пројекције и симулације рађене за излазност каква је била показивале да је требало да буде већа разлика између опозиције и власти.

Прије избора било је ријечи о наводно могућим немирима и инцидентима током дана за гласање, до којих није дошло, а Кривокапић каже да су они имали инсајдерске информације, да су такви сценарији били планирани: "Можда је најзначајнија реакција на дан избора била она када сам указао да они који су те сценарије правили треба да их задрже у својим фиокама, јер Црна Гора никоме не би опростила макар једну једину кап крви која би се пролила. То није вриједно једне фотеље и мандата”, наводи лидер коалиције За будућност Црне Горе.

Упитан за односе са Србијом, Кривокапић каже да је његов став увијек исти, а то је – ако желите добро себи, морате жељети добро и својим комшијама. "Поготово имајући у виду да велики број пријатеља, кумова, рођака, па и браће, живи у Србији”, казао је Кривокапић.

По питању односа са Русијом, ситуација слична, као и када се ради о Србији – Црна Гора је највише извозила у Русију, а имала је највећи број туриста из те земље.

"Сада правите исту ту политику, измишљате непријатеља гдје га нема и поентирате на неком политичком плану, који није природан. Желимо да са свима, а посебно великим силама, будемо у добрим односима и то ће сигурно бити стратегија нашег будућег рада”, рекао је Кривокапић, и истакао да Црна Гора, као мала држава, није смјела да дозволи себи луксуз да уводи санкције једној великој држави као што је Русија.