Кривац за финансијски колапс ФБиХ је бошњачки војни и политички врх

За све извјеснији финансијски колапс Федерације БиХ /ФБиХ/, проузрокован бројним захтјевима за правичном надокнадом штете због одузете или уништене имовине, коју су припадници некадашње ЈНА посједовали на територији овог енитета, једини кривац је бошњачки војни и политички врх, сматра некадашњи предсједник Стамбене комисије у Удружењу војних пензионера Републике Српске Јово Вукобрад. Вукобрад је изјавио за […]

субота, март 12, 2011 / 11:14

За све извјеснији финансијски колапс Федерације БиХ /ФБиХ/, проузрокован бројним захтјевима за правичном надокнадом штете због одузете или уништене имовине, коју су припадници некадашње ЈНА посједовали на територији овог енитета, једини кривац је бошњачки војни и политички врх, сматра некадашњи предсједник Стамбене комисије у Удружењу војних пензионера Републике Српске Јово Вукобрад.

Вукобрад је изјавио за "Фокус" да је некадашњим официрима ЈНА политичка и војна елита одмах на почетку крвавог сукоба на територији БиХ одузела већ откупљене станове, а захваљујући моћним заштитницима у међународној заједници послије рата им је онемогућено враћање сопствене имовине.

"Ако знамо да је ријеч о становима веће квадратуре и на атрактивним локацијама, јасно је због чега су званичници ФБиХ већ на самом почетку рата пожурили да некадашњим припадницима ЈНА онемогуће поврат те имовине, упркос чињеници да су и ти станови, у већини случајева, већ били откупљени. Не знам због чега су сада одједном сви у Сарајеву затечени пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру, који је федералним властима одредио да бившем официру ЈНА Бранимиру Ђокићу исплати 123.000 марака одштете због одузете имовине", рекао је Вукобрад.

Колико је још таквих попут Ђокића, Вукобрад не може прецизно да одговори, али је нагласио да је до прошле године Удружење имало податак да су 226 станова на подручју Сарајева приграбили високи званичници ФБиХ и БиХ, па је јасно да њихова врата никада више неће отворити стварни власници.

С друге стране, федерални медији већ данима покушавају да именују стварне кривце за правни дебакл ФБиХ у Стразбуру, наговијестивши да ће због нечије грешке или несмотрености највише испаштати сами грађани Федерације.

Према наводима федералних медија, неко је или сакрио или заборавио на наводни споразум, којим је у мају 1992. године дефинисано рјешавање проблема откупљених станова за оне припаднике ЈНА, који напуштају територију БиХ.

Вукобрад, међутим, одговорно тврди да такав споразум на територији БиХ никада није постигнут, те да су бившим припадницима ЈНА власти у Сарајеву на све могуће начине покушавале да отму све што су имали.

Као примјер, Вукобрад наводи чињеницу да је и бивши командант бошњачке Армије БиХ Расим Делић потписивао неке од докумената, на основу којих су станови припадника ЈНА додјељивани официрима бошњачке армије, под изговором да су првобитни власници стали на страну "агресорске војске".

"Ето среће да су у тим ратним и првим поратним годинама надлежни у Сарајеву били спремни да обештете власнике тих станова или да им врате бар толико колико су они уложили у откуп. Те спремности није било, а њима на руку су ишли и бивши високи представници међународне заједнице Карлос Вестендорп и Волфганг Петрич, који су својим одлукама буквално запечатили судбину бивших официра ЈНА и њихове имовине", рекао је Вукобрад, нагласивши да би већина проблема до сада већ била ријешена одредбама споразума, који помиње сарајевска штампа.0 КОМЕНТАРА

  1. Vi fukare iz JNA unistili ste Jugoslaviju koja vam je sve dala da ne unistite ovo leglo kriminalaca zvano Bosna i Hercegovina.Pa Jovo Vukobrat nijeti caca napravio stan u Sarajevu vec narod.Pa moj caca je radio efektivno 40 godina pa je kucu pravio od kredita iskolovao djecu a vi ste samo pljackali drzavu i onda kada je trebalo sacuvati bjezali ste gdje ste mogli a najveci dio rata podnijeli su oni koji su najmanje dobili obicni borci i rezervni oficiri.Vi ste definitivno najvece zlo koje je ikad imao srpski narod ikamo srece da vas nikada nije ni bilo da ste se spakovali i otisli u Srbiju kada su vas istjerali Slovenci mi bismo ovaj rat drugacije rijesili ,jer i sada pljackate i Srbiju i RS.I viste ti koji su se opet udruzili sa onima koji su do juce ubijali nasu djecu i opet stvorili JNA samo radi vasih interesa .Najbolji primjer za to je Stamenko Novakovic.Dalje zakljucite sami.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *