Креди Свис суочена је кривичном пријавом због прања новца кокаинског картела

Швајцарски тужилац подигао је оптужницу против друге по величини банке у земљи због неуспјеха у борби против праксе прања новца повезаног са трговином дрогом од стране бугарског криминалног синдиката.

понедељак, 28 децембра, 2020 / 19:44

Креди Свис оптужен је да "није предузео све организационе мјере које су биле разумне и потребне да спрече прање имовине која припада и под контролом злочиначке организације", наводи се у изјави канцеларије швајцарског државног тужиоца.

Криминални картел, који је наводно успоставио врхунски бугарски рвач, био је умијешан у међународну продају кокаина и велико прање новца. Готов новац од трговине дрогом наводно је коришћен за куповину некретнина у Швајцарској и Бугарској.

Приходи су наводно преусмјерени на банковне рачуне у Швајцарској под контролом злочиначког картела од 2004. до 2007. године, према тужилаштву. Поступци за отварање и надгледање рачуна запослених и надређених Креди Свис нису били у складу са важећим одредбама о спречавању прања новца, као ни са интерним директивама банке.

Оптужнице, подигнуте против бившег менаџера Креди Свис и два члана злочиначке организације, услиједиле су након 12-годишње истраге. Зајмодавац са сједиштем у Цириху одбацио је наводе.

"Банка одбацује наводе о наводним организационим недостацима и намјерава се енергично бранити”, рекла је Кредит Свис, додајући да је увјерена да је њен бивши запослени невин.

Извор: Logicno.com