Kрчмар: Машовић крије српска тијела на Озрену

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске Горан Крчмар рекао је да је обавијештен да је Тужилаштво БиХ, на интервенцију Амора Машовића, члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, ставило ван снаге раније издато рјешење којим се даје сагласност Оперативном тиму да изврши асанацију терена на којем се налазе српска тијела на […]

петак, 19 августа, 2011 / 13:34

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске Горан Крчмар рекао је да је обавијештен да је Тужилаштво БиХ, на интервенцију Амора Машовића, члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, ставило ван снаге раније издато рјешење којим се даје сагласност Оперативном тиму да изврши асанацију терена на којем се налазе српска тијела на Озрену.

Крчмар је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да су представници Оперативног тима за тражење несталих лица РС у протеклом периоду на више локација на Озрену пронашли гробна мјеста на којима су на површини били остаци српских тијела.

"Први пут смо ове године од Тужилаштва БиХ добили сагласност да Оперативни тим изврши асанацију терена, да та тијела довезе у Бањалуку и изврши њихову обдукцију и идентификацију у оквиру Завода за судску медицину РС", рекао је Крчмар.

Он је подсјетио да је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица раније поднијела тужбу против Машовића због прикривања српских тијела на Озрену, закључујући да је Машовић управо из тог разлога "успио излобирати" код Тужилаштва БиХ да се не изврши асанација тог терена на Озрену.

Крчмар је позвао грађане РС и медије да 30. августа, поводом обиљежавања Дана несталих из РС, дођу на мјесто гдје се налази масовна гробница на Озрену у којој се на површини виде српска тијела, да запале свијеће за помен страдалима, те на тај начин покажу како данас ради Институт за нестала лица БиХ, Тужилаштво БиХ и држава.

Недељко Митровић, предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС, рекао је да чланови породица несталих из РС неће присуствовати обиљежавању Међународног дана несталих у Брчком 29. августа, јер не желе да подрже нелегитиман рад Института за нестала лица БиХ.

Митровић је рекао да је огорчен чињеницом да се и даље врши опструкција асанације терена на Озрену, како би српска тијела била идентификована и предата породицама ради сахране.

Он је истакао да је Озрен симбол страдања, симбол злочина које су муџахедини починили над Србима и измијештања масовних гробница.

Митровић је подсјетио да је на подручју Озрена послије рата измјештено 11 гробница са 140 несталих Срба, додајући да је Републичка организација због тога и поднијела тужбу против Машовића који све вријеме крије податке о несталим Србима са тог подручја.