Краљица суспеновала парламент, Џонсон изводи Британију без споразума са ЕУ

Британска краљица Елизабета Друга одобрила је данас план премијера Бориса Џонсона да суспендује парламент, саопштио је данас Државни савjет Велике Британије.

среда, 28 августа, 2019 / 19:07

Британски опозициони посланици су раније данас бијесно реаговали на извјештаје да ће премијер Борис Џонсон покушати да суспендује парламент да би спријечио напоре опозиције да спријечи Брегзит без споразума.

У саопштењу се наводи да ће парламент бити суспендован почевши од периода између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра, преноси Ројтерс.

"То је данашња наредба његовог височанства Савјету да би парламент требао да буде суспендован, не прије понедељка 9. септембра и не касније од 12. септембра, па све до 14. октобра”, наводи се у саопштењу.

То значи да британски посланици вјероватно неће имати времена да изгласају било какав закон који би спријечио Бориса Џонсона и његову владу да реализују "Брегзит”, односно излазак Велике Британије из Европске уније, без договора с Бриселом до 31. октобра.

Британска влада раније је тражила да краљица суспендује парламент неколико дана након што се посланици врате на посао и само неколико недеља пре истека рока за Брегзит.

У британском политичком систему привремена обустава рада Парламента назива се пророгација. Процедура предвиђа да премијер може да предложи краљици да то учини.

Како наводи Би-Би-Си, одлука да се то сада уради је прилично контроверзна, будући да ће спријечити посланике у парламенту да испуне пун демократски потенцијал у процесу изласка Велике Британије из ЕУ.

Џонсонов план

Џонсон је објавио да његова влада намјерава да привремено прекине рад парламента до 14. октобра, чиме би опозицији било остављено премало времена да усвајањем нових закона спријече Брегзит без споразума, пошто Велика Британија треба да напусти ЕУ 31. октобра.

"Изгледа да Борис Џонсон заправо жели да затвори парламент да би прогурао Брегзит без споразума. Ако се посланици следеће недеље не удруже да би га зауставили, овај дан ће бити запамћен као заиста мрачан дан за британску демократију", навела је на Твитеру шкотска премијерка Никола Стерџен.

Посланик Конзервативне странке Доминик Грив, иначе заговорник иницијативе да се спријечи излазак без споразума, наводи да би суспензија рада парламента било нечувена.

Уколико премијер инсистира на томе и не одустане, сматрам да има шансе да се његова администрација уруши, рекао је Грив за ББЦ радио.

Сјеверноирска Демократска унионистичка партија (ДУП) која у британском парламенту подржава мањинску владу конзервативаца, поздравила је одлуку владе да се од краљице Елизабете Друге затражи прекид рада парламента, док се рок за иступање Велике Британије из ЕУ приближава.

Она је додала да ће ДУП "наставити рад с премијером на јачању Уније (Велике Британије и Сјеверне Ирске)" и на обнављању процеса преноса надлежности с британског на парламент Сјеверне Ирске.

Џонсон је рекао и да ће централни дио његовог законодавног дјеловања бити усвајање закона о изласку из ЕУ и "осигуравање његовог усвајања прије 31. октобра".