Крајње научно: РесИнфра@ДР се не може написати овако

Министарство науке и технологије шаље саопштење које не даје одговор зашто се називи пројеката написани на латиници, не могу написати српским писмом као код нас у наслову?

петак, 7 децембра, 2018 / 12:02

Типичан примјер „латиничења“ доносимо у цјелости и без икаквих измјена осим наглашавања оног о чему говоримо.

Помоћник министра за науку Синиша Марчић и начелник Одјељења за развој научноистраживачке дјелатности Бранка Савић учествовали су 27-28. новембра 2018. године, на завршном консултативном састанку међународног ResInfra@DR пројекта у Будимпешти, на којем су изнесене препоруке за истраживачке инфраструктуре у Дунавској регији.

Дводневна радионица била је усредсређена на сет методолошких смјерница и препорука за доносиоце одлука у области истраживачких инфраструктура и њихове руководиоце. Претходно је ове документе прегледало и коментарисало више од 40 стручњака из дунавске макро регије и ван ње.

Координатор ResInfra@DR међународног пројекта Феликс Гајдушек из бечког Центра за социјалне иновације нагласио је да истраживачке инфраструктуре треба схватити у ширем смислу, укључујући све оне елементе који су неодвојиви од спровођења научних истраживања и ширења резултата истраживања. Ту спадају све врсте опреме и инструмената, биобанке и друге банке различитих материјала, базе података, информациони системи, као и људи обучени да управљају истраживачким инфраструктурама.

Радионицу за стручњаке у Будимпешти организовао је ResInfra@DR мађарски партнер Центар за економске и регионалне студије Мађарске академије наука.

Министарство науке и технологије је у претходних 14 мјесеци активно учествовало у припреми састанака, радионица, а једна од најбоље оцијењених обука за партнере из више од десет земаља организована је у априлу 2018. године у Бањој Луци.

Кључни циљ ResInfra@DR пројекта јесте да допринесе успостављању нових и унапређењу постојећих истраживачких инфраструктуре кроз јачање извршних и управљачких капацитета у Дунавској макро регији. Поред тога, пројекат подстиче унапређење прекограничне сарадње међу истраживачким инфраструктурама и њиховим руководиоцима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *