Крај: Американци и сателити одвезли 122.000 људи – Авганистан остао талибанима

Кабулом јутрос одјекује слављеничка пуцњава након што су талибански борци преузели контролу над аеродромом прије зоре послије повлачења посљедњих америчких трупа, чиме је окончан двадесетогодишњи рат након којег је ова исламистичка милиција јача него што је била 2001. године.

уторак, 31 августа, 2021 / 09:52

Талибани су објавили видео снимак на којем њихови борци улазе на аеродром послије полијетања посљедњег америчког авиона минут прије поноћи. То је означило крај убрзаног и понижавајућег одласка САД и њихових НАТО савезника.

"Посљедњи амерички војник је напустио аеродром у Кабулу и наша земља је стекла потпуну независност", рекао је талибански портпарол Кари Јусуф телевизији "Ал џазира".

Војска САД објавила је слику снимљену ноћном оптиком, на којој је приказан посљедњи амерички војник који је ушао у авион – генерал мајор Крис Донахју, командант 82. падобранске дивизије.

У најдужем америчком рату погинуло је близу 2.500 америчких војника и око 240.000 Авганистанаца, а сукоб је коштао око два билиона долара.

У масовној, али хаотичној акцији евакуације, САД и њихови савезници су у претходне двије седмице извукли из Авганистана више од 122.000 људи, али су остале десетине хиљада Авганистанаца који су помагали западним земљама и који сада страхују од освете талибана.

Генерал Френк Мекензи, командант у Америчкој централној команди, рекао је на конференцији за новинаре у Пентагону да је главни амерички дипломата у Авганистану Рос Вилсон у посљедњм авиону "Ц-17" који је напустио Кабул.

"Овај одлазак је болан. Нисмо извукли све које смо жељели да извучемо. Али сматрам – да смо остали још 10 дана, не бисмо извукли све", рекао је Мекензи новинарима.

Државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је у Вашингтону да је ова евакуација била "масовни војни, дипломатски и хуманитарни подухват" и један од најизазовнијих које су САД икада реализовале.