Козарић забринут због велике јавне потрошње у БиХ

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је данас Срни у Београду да БиХ има највишу јавну потрошњу у региону. Козарић је рекао да Централна банка не може да утиче на смањење јавне потрошње, али може указивати на тај проблем. „Надам се да ћемо у преговорима и стендбај-аранжманом са Међународним монетарним фондом покушати да ограничимо […]

среда, 13 јуна, 2012 / 07:44

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је данас Срни у Београду да БиХ има највишу јавну потрошњу у региону.

Козарић је рекао да Централна банка не може да утиче на смањење јавне потрошње, али може указивати на тај проблем.

„Надам се да ћемо у преговорима и стендбај-аранжманом са Међународним монетарним фондом покушати да ограничимо ту потрошњу“, рекао је Козарић.

Он је рекао да се не може рећи да је БиХ у бољој или горој економској и финансијској позицији од других земаља у региону, нагласивши да не очекује грчки сценарио.

„Али, постоји проблем јавног дуга и банкарског сектора. Ми врло пажљиво разматрамо шта се то дешава у окружењу и покушавамо да спријечимо неке ствари“, рекао је Козарић, један од аутора књиге „Монетарно кредитна политика“ која је данас промовисана у Београду.

Он је рекао да је у БиХ финансијски сектор остао стабилан и био је отпоран на овај први талас кризе, али да то не значи да не предстоје изазови и да се мора бити пажљив.

Он је навео да у књизи, коју је написао заједно са главним економистом црногорске Централне банке Николом Фабрисом и коју је данас промовисао на Економском факултету у Београду, предлаже излазну стратегију за БиХ која подразумијева улазак у еврозону и европску монетарну унију, али на то ће се сачекати.

„То не зависи ни од монетарне политике нити од Централне банке, него од свих нас у БиХ“, рекао је Козарић.

Промоцији књиге су присуствовали и гувернери централних банака Србије Дејан Шошкић и Црне Горе Радоје Жугић.0 КОМЕНТАРА

  1. I svi nasi vlastodrsci u boljem dijelu bih , pogotovo predsjednikpremijerisviministriujednom svakodnevno apeluju na smanjenje javne potrosnje. I oni su takodje zabrinuti, i da bi dijelili tesku sudbinu ljudi u tom entitetu odlucili su da kupe samo dva aviona za voljenog cara, da u Picinom parku naprave zgradu od samo dvadeset spratova , da ne otvaraju predstavnistva na Veneri i Marsu, da ne angazuju jos mnogo novih lobista i advokatskih kuca, da smanje debljinu autoputeva i puteva koje ce graditi na svega tri centimetra…, da narodu ukinu plate i penzije…
    Eto Kozricu da su svi odgovorni i dodronamjerni kao nasi velikasi gdje bi nam bio kraj.