Козарић: Вјерујемо у превазилажење кризе у еврозони

БиХ би, у случају пропасти евра, тражила могућност везивања конвертибилне марке уз неку другу чврсту страну валуту, потврдио је гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић. "Наш валутни одбор једном је сасвим безболно преживио трансформацију валуте уз коју смо били везани, у случају њемачке марке", каже Козарић. Он је навео да Централна банка БиХ пажљиво прати […]

четвртак, 1 децембра, 2011 / 20:03

БиХ би, у случају пропасти евра, тражила могућност везивања конвертибилне марке уз неку другу чврсту страну валуту, потврдио је гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

"Наш валутни одбор једном је сасвим безболно преживио трансформацију валуте уз коју смо били везани, у случају њемачке марке", каже Козарић.

Он је навео да Централна банка БиХ пажљиво прати кретања и да је њен став да су земље ЕУ много урадиле на изградњи заједничке валуте, те се вјерује да ће учинити све да би је и одржале.

"Опасности и ризици постоје, могуће су и промјене унутар еврозоне, али се вјерује да ће еврозона наћи рјешење за превазилажење кризе", рекао је Козарић за "Дневни аваз".

Према његовом мишљењу, БиХ има других разлога за забринутост, јер се ослабљена економија БиХ суочава са већом опасношћу због ниске експанзије банкарских пласмана.

Он сматра да је додатни проблем и чињеница да бечка иницијатива, коју су потписале странке банке у БиХ, обавезујући се да ће наставити кредитирање, фактички више не важи, јер је условљена одржавањем стендбај-аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), а њега нема, јер није формирана власт на нивоу БиХ.

"Банке које дјелују у БиХ већ су неколико година под наглашеним финансијским стресом на глобалном плану, али су функционисале на релативно стабилан начин и захваљујући томе очувана је цјелокупна стабилност банкарског сектора у периоду након 2008. године", појаснио је Козарић.

Он је оцијенио да је њихова будућа експанзија у садашњим условима прилично неизвјесна, што ће додатно успорити излазак из кризе.

"Оне више немају онај ранији потенцијал за раст, а истовремено мијењају и свој пословни модел", истакао је Козарић.

Према његовом мишљењу, глобална економска кретања јесу турбулентна, али ријеч је о дужничкој кризи, а не о кризи валуте.