Козарић: Потребни озбиљни кораци да би се регулисало тржиште

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић сматра да БиХ мора да направи озбиљне кораке у погледу регулације тржишта и бољег пословног окружења, јер само тако може привући страни капитал, којег је све мање на располагању. "Технолошки ниво привреде БиХ захтијева знатно побољшање, јер немамо технолошку основу с којом можемо бити конкурентни на ино-тржиштима. Политичке изазове […]

петак, 28 јуна, 2013 / 17:03

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић сматра да БиХ мора да направи озбиљне кораке у погледу регулације тржишта и бољег пословног окружења, јер само тако може привући страни капитал, којег је све мање на располагању.

"Технолошки ниво привреде БиХ захтијева знатно побољшање, јер немамо технолошку основу с којом можемо бити конкурентни на ино-тржиштима. Политичке изазове и тешкоће немогуће је заобићи и они су често били кључна препрека за фундаменталне реформе, које више не могу чекати", рекао је Козарић Срни.

Козарић оцјењује да стагнација кредитних активности утиче на економски раст БиХ и да има директан утицај и на ниво потрошње и на инвестиционе активности.

Према његовим ријечима, раније интервенције Централне банке БиХ биле су усмјерене на ослобађање додатних извора ликвидности банкама да би се стимулисале њихове кредитне активности.

"Ангажовали смо се ради осигуравања повољних средстава код међународних институција, посебно код Свјетске банке, за стимулисање кредита за предузетнички сектор", истакао је Козарић.

Анализирајући стање у БиХ, од почетка глобалне економске кризе, па до данас, Козарић је нагласио да је БиХ, као и друге из региона, претрпјела спољни шок, који је био трансмитован и путем финансијског и путем трговинског канала.

"Веома блиска економска интеграција и зависност од ЕУ и еврозоне учиниле су да практично будемо директно изложени свим турбуленцијама у тим економијама, а да при томе нисмо имали могућност да их ублажимо ослањањем на друге економске регије, нити смо имали могућност да се користимо механизмима који су били на располагању чланицама ЕУ", појаснио је Козарић.

Према његовим ријечима, БиХ је претрпјела примарни шок из ЕУ, а затим и секундарни, усљед слабљења осталих економија у региону, који су јој важни економски партнери.