Козарић: Од септембра смо у рецесији

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да ће БиХ, ако буду настављени негативни трендови какви сада постоје, од септембра бити у рецесији. Козарић је истакао да мора проћи и трећи квартал, јер су потребна два тромјесечја негативних трендова заредом да би се прогласила рецесија. Он је навео да подаци за првих шест мјесеци […]

петак, 10 августа, 2012 / 18:09

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да ће БиХ, ако буду настављени негативни трендови какви сада постоје, од септембра бити у рецесији.

Козарић је истакао да мора проћи и трећи квартал, јер су потребна два тромјесечја негативних трендова заредом да би се прогласила рецесија.

Он је навео да подаци за првих шест мјесеци говоре да у БиХ постоји пад индустријске производње од 6,7 одсто, извоза од 5,1 и увоза 0,7 одсто, што је резултирало спољнотрговинским дефицитом од 3,4 милијарде КМ и паду девизних резерви од 400 милиона КМ.

Према ријечима Козарића, показатељи говоре да је овакво стање ублажено током туристичке сезоне, јер има податак да је количина новца у оптицају тренутно највећа.

Козарић је истакао да забрињава ситуација у пољопривредном сектору, суша и све непогоде које прате тај сектор, као и неконкурентност домаћих производа.

Он је нагласио да се може десити увозна инфлација, уколико буду расле цијене хране на свјетском тржишту, као што је то било прошле године, када je у БиХ инфлација била три одсто због цијена нафте.

"Споразум са ММФ-ом је само бајпас, без нових инвестиција, нових радних мјеста опет ћемо бити у истој ситуацији. Морају се провести одређене реформе, а услов свих услова је политичка стабилност, коју никако да дочекамо, стално имамо неку нервозу, што нам отежава ситуацију", рекао је Козарић за сарајевско "Ослобођење".

Он је позвао оне који се баве планирањем економије да преиспитају све слабе тачке и да виде шта се може урадити прије него што званично буде објављена рецесија.