Козарић: Конвертибилна марка је стабилна

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је конвертибилна марка стабилна и да није угрожена, те да је њено покриће више од 100 одсто у чврстој валути. "Бх. валута мора имати сидро у валути која може бити конвертибилна на иностраном тржишту. Прије евра то је била њемачка марка", појаснио је Козарић, додајући да […]

четвртак, 11 августа, 2011 / 10:21

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је конвертибилна марка стабилна и да није угрожена, те да је њено покриће више од 100 одсто у чврстој валути.

"Бх. валута мора имати сидро у валути која може бити конвертибилна на иностраном тржишту. Прије евра то је била њемачка марка", појаснио је Козарић, додајући да не вјерује да ће доћи до замјене евра, јер су земље ЕУ много урадиле на његовој изградњи, тако да ће учинити све и да га одрже.

Према његовим ријечима, грађани БиХ који имају кредите везане за евро, а то је око 70 одсто кредита индексираних у евру, могу бити мирни, преноси "Дневни аваз".

Козарић је истакао да је монетарни модел који је у БиХ можда конзервативан, али је добар, јер иде у корист грађана, чврст је ослонац за економију и дјелује у политички нестабилном окружењу.