Козарић: БиХ има здрав банкарски ситем

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић оцијенио је да је банкарски систем у БиХ здрав и спреман да одговори захтјевима клијената. Козарић је на округлом столу банкарских супервизора у Сарајеву истакао да је сарадња агенција за банкарство Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/ и Централне банке БиХ на задовољавајућем нивоу. Теме дводневног округлог стола, […]

петак, 7 октобра, 2011 / 13:33

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић оцијенио је да је банкарски систем у БиХ здрав и спреман да одговори захтјевима клијената.

Козарић је на округлом столу банкарских супервизора у Сарајеву истакао да је сарадња агенција за банкарство Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/ и Централне банке БиХ на задовољавајућем нивоу.

Теме дводневног округлог стола, који је завршен данас, биле су у вези са актуелним дешавањима и промјенама у регулаторним оквирима, у складу са захтјевима савремених приступа банкарској супервизији, ради даљег усаглашавања регулаторних прописа.

Разматрани су и нови начини међусобне сарадње на регионалном нивоу, те појединачној сарадњи супервизора,као и могућности заједничких активности о питању јединствених супервизорских мјера према банкама које имају власничку повезаност, а послују на тржиштима региона, како на билатералном, тако и мултилатералном нивоу.

Током скупа било је ријечи и о даљим реформама које су неопходне за банкарски сектор, те искуствима земаља из окружења приликом примјене, саопштено је из Агенције за банкарство ФБиХ.

Округлом столу, који су организовале агенције за банкарство РС и ФБиХ, присуствовали су представници Народне банке Србије, Централне банке Црне Горе, Народне банке Хрватске, Народне банке Македоније и Банке Словеније.