Козарић: 46 одсто БНД се троши само на админинстрацију!

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић сматра да је највећи проблем у БиХ незапосленост која је са 27,1 одсто највећа у региону, наводећи као велики проблем и чињеницу да се 46 одсто бруто националног дохотка троши на администрацију, што је неодрживо за привреду у БиХ. Козарић је истакао да је БиХ, с друге стране, умјерено […]

среда, 1 јуна, 2011 / 22:43

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић сматра да је највећи проблем у БиХ незапосленост која је са 27,1 одсто највећа у региону, наводећи као велики проблем и чињеницу да се 46 одсто бруто националног дохотка троши на администрацију, што је неодрживо за привреду у БиХ.

Козарић је истакао да је БиХ, с друге стране, умјерено задужена земља са дугом који износи 26 одсто бруто националног дохотка.

"Наш спољни дуг је око пет милијарди КМ, што јасно говори да има простора и за ново задуживање, али да се не оде у буџетску потрошњу, него да се иде у инвестиције како би се отварала нова радна мјеста, управо да би се смањила висока незапосленост", навео је Козарић.

Он је за интернет портал "реци.ба" изјавио да Централна банка дефинише и контролише провођење монетарне политике, успијева да управља службеним девизним резервама оствареним издавањем домаће валуте, као и да помогне и одржи платне и обрачунске системе.

Говорећи о могућности побољшања ситуације у БиХ, Козарић је истакао да је енергетски сектор још отворена шанса за БиХ, појашњавајући да се у БиХ користи само 39 одсто водних потенцијала.

Он је подсјетио да је Влада Федерације БиХ најавила наставак приватизације неких државних предузећа која имају значајан дио учешћа државног капитала, нагласивши да треба што прије ући у ове реформе.

Козарић је истакао да је један од оних који се јавно бори и заступа тезу да економија треба да буде у првом плану, а да политика треба да буде "негдје друго", наводећи да су, нажалост, у БиХ још политичка питања на столу, а да је економија је негдје у другом плану.

"Економија, у ствари, чека реформе и одређени амбијент да би могла да даје резултате и да незапосленост буде мања, јер она јесте стварно најгори макроекономски показатељ за БиХ", рекао је гувернер Централне банке БиХ.

Козарић је оцијенио да се недовољно води полемика о економским питањима и да у БиХ тога треба бити много више.