Ковачевић: Влада подржава Бирач, али пара више нема

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић рекао је да Влада подржава рад фабрике глинице „Бирач“ из Зворника, али да ова компанија не може очекивати финансијску подршку Владе, јер су све могућности исцрпљене. Ковачевић је у паузи састанка са власником, послодавцима и синдикатом Фабрике "Бирач", који је сазван на његову иницијативу, рекао новинарима […]

среда, март 20, 2013 / 15:49

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић рекао је да Влада подржава рад фабрике глинице „Бирач“ из Зворника, али да ова компанија не може очекивати финансијску подршку Владе, јер су све могућности исцрпљене.

Ковачевић је у паузи састанка са власником, послодавцима и синдикатом Фабрике "Бирач", који је сазван на његову иницијативу, рекао новинарима у Бањалуци да разговор није вођен у правцу финансијске подршке.

"Они имају логистичку подршку Министарства у преговарању, рецимо, са БХ гасом из Федерације БиХ или са добављачима у смислу да имају одређеног разумијевања, јер сматрамо да се околности у овој компанији мијењају и да она по први пут од свог оснивања има веома добру перспективу", нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да долази до одређених промјена унутар ове компаније да би се побољшао рад у будућности, те да је у том смислу добио увјеравања власника компаније Владимира Романова и менаџмента.

"Данашњи састанак сам сазвао превентивно да би се на непосредан начин упознао о проблемима", додао је Ковачевић.

Власник компаније "Бирач" Владимир Романов рекао је новинарима да је на тренутну ситуацију у компанији највише утицао губитак обртног капитала који је остао у Литванији.

"За 15 дана биће сазвана скупштина акционара на основу које ће бити изабран нови управни одбор који ће размотрити и усвојити нови бизнис план за фабрику", рекао је Романов и додао да би, према том бизнис плану, мјесечна добит требало да буде већа од милион КМ.

Романов је најавио скори завршетак реконструкције и успјешан наставак рада фабрике. "До 1. маја имаћемо неопходан обртни капитал за даљи успјешан наставак рада фабрике и то је веома добра порука за повјериоце фабрике, а то су радници и Пореска управа која има хипотеку над фабриком", рекао је Романов, прецизирајући да је планирано да у наредне двије седмице стигне шест милиона КМ свјежег обртног капитала.

Романов је рекао да је преостало да се ријеши проблем са БХ гасом, прво исплата дуга, а онда и снабдјевање гасом, додавши да дуг према тој компанији износи пет милиона евра и да фабрика у овом тернутку нема гаса.

"Радује нас подршка министра лично, Министарства и Владе Српске, као и синдиката и радника фабрике како би постигли резултате из новог бизнис плана", додао је Романов.

Члан Управе фабрике глинице "Бирач" Мартинас Угианскис рекао је да су након што је Литванска Централна банка преузела управљање над Укио банком, обртна средства фабрике остала у Литванији, због чега је изгубљена гаранција за БХ гас који је обуставио испоруку.

"Власник жели да појача управу, да доведе нове чланове који могу да раде боље у финансијском смислу, а стара управа ће стајати иза договора са Владом Српске и одржати план производње", рекао је Угианскис, истичући да фабрика сада ради на мазуту, те да су испоруке редовне.

Предсједник Синдиката металаца и рудара Фабрике глинице "Бирач" Мијат Живковић рекао је да радници желе да фабрика ради и да радници примају плату, као и све оно што им по закону припада.

"Нећемо прихватити ничије изговоре, нити ћемо дозволити да немамо здравствено осигурање и редовне исплате плате и зато ћемо се борити до краја свим средствима у складу са законом", рекао је Живковић и додао да су радници у посљедњих пет мјесеци били само 10 дана здравствено осигурани, те да нису исплаћене двије плате.

Живковић је рекао да је просјечна висина плате у фабрици глинице "Бирач" између 700 и 800 КМ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *