Ковачевић оптимистичан гледе нафте и гаса

Ресорна министарства Република Српске и Србије ће, у сарадњи са "Србијагасом" из Новог Сада и "Гас прометом" са Пала, у року од 30 дана, још једном анализирати ситуацију и предложити начин рјешавања имовинско-правних односа између ових предузећа – рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић. Ковачевић је на данашњем састанку упознао министрицу […]

уторак, октобар 2, 2012 / 14:59

Ресорна министарства Република Српске и Србије ће, у сарадњи са "Србијагасом" из Новог Сада и "Гас прометом" са Пала, у року од 30 дана, још једном анализирати ситуацију и предложити начин рјешавања имовинско-правних односа између ових предузећа – рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић.

Ковачевић је на данашњем састанку упознао министрицу енергетике, развоја и животне средине Србије Зорану Михајловић о досадашњим активностима које је ресорно министарство реализовало по питању рјешавања имовинско-правних односа између "Србијагаса" и "Гас промета" – саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства Српске.

Ковачевић је Михајловићеву и министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милана Бачевића упознао о најважнијим пројектима који се односе на привлачење страних инвеститора и јачање њихове улоге у привреди Српске.

"На основу резултата истраживања нафте и гаса у Српској, које је презентовало предузеће `Јадран нафтагас` прошле седмице, можемо бити оптимистични" , рекао је Ковачевић.

Током састанка разговарано је о јачању сарадње ресорних министарстава кроз реализацију заједничких пројеката међу којима су најзначајнији пројекти везани за изградњу хидроелектрана на средњем дијелу тока ријеке Дрине.

"Динамика реализације активности предвиђених Споразумом о сарадњи у области енергетике није задовољавајућа и то, свакако, треба промијенити", нагласио је Ковачевић, те подсјетио да је у заједничком интересу да се коришћење хидропотенцијала ријеке Дрине у њеном средњем дијелу заједнички реализује са квалитетним стратешким партнером.

Он је рекао да је исказани интерес Републике Италије, односно инвеститора из Италије, за улагања у овом дијелу региона шанса коју требају искористи обје владе, али и електропривреде Србије и Републике Српске.

Ковачевић и Бачић исказали су интерес за унапређење сарадње у области намјенске индустрије, наводи се у саопштењу.

Ресорни министри су потврдили спремност за реализацију заједничких пројеката у енергетском сектору, али и спремност да, кроз размјену искустава, допринесу квалитетнијем функционисању предузећа и институције из своје ресорне надлежности.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор