Ковачевић: Изградњом Горња Дрина обезбјеђује се равномјеран развој РС

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске (РС) Жељко Ковачевић упутио је данас писмо начелнику општине Фоча Здравку Крсмановићу у којем истиче да ће се реализацијом пројекта Хидроенергетског система Горња Дрина обезбиједити равномјернији развој РС. "Овим пројектом обезбиједиће се континуирани привредни развој фочанске регије отварањем нових радних мјеста, ангажовањем локалних и домаћих предузећа на извођењу […]

среда, 17 августа, 2011 / 19:55

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске (РС) Жељко Ковачевић упутио је данас писмо начелнику општине Фоча Здравку Крсмановићу у којем истиче да ће се реализацијом пројекта Хидроенергетског система Горња Дрина обезбиједити равномјернији развој РС.

"Овим пројектом обезбиједиће се континуирани привредни развој фочанске регије отварањем нових радних мјеста, ангажовањем локалних и домаћих предузећа на извођењу различитих радова и пратећих активности, а биће остварени и други директни и индиректни ефекти кроз порезе, доприносе, концесионе накнаде и друга давања", наводи се у писму.

Ковачевић наглашава да ће реализација овог пројекат, чија је инвестиција процијењена на око 450 милиона евра, ангажманом страног стратешког партнера, побољшати инвестициону атрактивност РС и стимулисати и друге стране инвеститоре да улажу на ово подручје.

У писму се наводи да Министарство индустрије, енергетике и рударства РС цијени и уважава забринутост Крсмановића исказану дописом од 16. августа "у погледу ефектуирања на локалну заједницу" реализације Хидроенергетског система Горња Дрина и додаје да министар Ковачевић планира да посјети општину Фоча у периоду од 10. до 15. септембра.

"Увјерен сам да сте у потпуности свјесни бенефита, користи које ће општина Фоча имати од реализације овог пројекта и да ћете му пружити свесрдну подршку", наглашава Ковачевић у писму.

Ресорни министар подсјећа да су хидроенергетски објекти из система ХЕС Горња Дрина (ХЕ Бук Бијела, ХЕ Фоча и ХЕ Паунци) планирани Просторним планом Републике Српске до 2015. године и да је у току процедура измјене Просторног плана РС за ХЕ Сутјеска.

Ковачевић наводи да је Крсмановић путем директних контаката са менаџментом Електропривреде и представником овог министарства био упознат са намјером Електропривреде Републике Српске о изградњи ХЕС Горња Дрина.

У писму се подсјећа, да је дописом од 20. априла 2010. године затражено мишљење надлежних министарстава и општине Фоча на Приједлог рјешења о процјени постојања Јавног интереса за изградњу хидроелектрана на горњем току ријеке Дрине и ријеке Сутјеске.

Влада РС је у јулу прошле године донијела рјешење којим се утврђује јавни интерес за изградњу хидроенергетских објеката на горњем сливу ријеке Дрине.

Ковачевић напомиње да приликом прошлогодишњег Јавног позива за реализацију ХЕС Горња Дрина, објављеног у јулу 2010. године, Крсмановић није исказао примједбе на његову реализацију.

"Подсјећамо да наведени Јавни позив није реализован због неиспуњености услова јединог понуђача. Занимљиво је да вашу забринутост исказујете сада на поновљеном, овогодишњем Јавном позиву и то у тренутку када је у току поступак евалуације три понуде пристигле од реномираних свјетских енергетских компанија", закључује Ковачевић у писму.

Општинске власти у Фочи најавиле су да неће прихватити изградњу хидроелектрана на Дрини, јер би то, како тврде, изазвало велике морфолошке, геолошке и друге промјене које би утицале на еко-систем и живот људи.

Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић је на конференцији за новинаре, поводом одлуке Владе Републике Српске о додјели концесија за изградњу четири хидроелектране на Дрини, рекао да је Влада пропустила да изврши бројне припреме, укључујући и обезбјеђење потребне планске документације.0 КОМЕНТАРА

 1. Овај квазиминистар дјелује надобудно ко јебено ждребе, оно ко јел’ ви вјерујете мени или сопственим очима!?

  Ако хоћеш да докажеш да ће све то користити истоку РС и обезбједити „равномјеран“ развој, зашто се то једноставно не примјени на постојећим капацитетима ХЕ, рецимо Билећа би требала бити Лас Вегас за лакташе, а о Требињу или Вишеграду да не говоримо, а оно све обрнуто!?
  Објасни процес коњино министарска!?

 2. Овог јазавца треба удавити у доњој Дрини да не загађује природна станишта племените рибе!
  Мајку им јебем крканску, само рују гдје швабо и талијан подмазују уговоре масним процентима!!!x-(

  Пробали су и на Врбасу да шваби продају концесије за мини електране… Ако би им пролазила ова алава распродаја природних ресурса, СВАКА ријека у БиХ би била претворена у блатно језеро! Ма то треба „геноцидисати“ чим зине о хидроцентрали!
  Јел’ тако „крканду“ бисеру са Уне?!B-)

 3. Рамштајн: „Билећа би требала бити Лас Вегас за лакташе, а о Требињу или Вишеграду да не говоримо, а оно све обрнуто!?“

  Није све у хидроцентралама. За успјех треба још нешто. Слично као што ни имати информацију не значи бити мудар 😉

 4. Ad hoc, 18.08.2011. 12:48:21

  хмм.. ма јашта, ја сам занемарио ту теорију, они нису богати јер су једноставно глупи и затуцани у Билећој, нису на интелектуалном нивоу једних лакташа!?
  Ето такви су просто зато што су такви, њима сви желе помоћи, од ЕПРС добијају стално милијарде накнаде за потопљено земљиште, свака штета од поплава изазваних „нестручности“ суперинтелигентних људи из ЕП или ХЕТ-а, се брзо санира и наплати прије свих рокова, али они ето тако збуњени, само у те паре гледају и не умију да покрену нешто на оном кршу и оној стијени и води!
  Њих запошљавају у ЕПРС све редом, од основне школе до високообразованих, сви су они збринути, запослени, обезбјеђени, једном ријечи усрећени! али ето опет нешто не штима!? ее..али зато кад овако надахнуто охрабрење да један министар, онда нема разлога за бригу људи на истоку РС да ће бити запостављени и убудуће!

 5. Рамштајн: „Ма јашта, ја сам занемарио ту теорију, они нису богати јер су једноставно глупи и затуцани у Билећој, нису на интелектуалном нивоу једних лакташа!?“

  Па, јесу ли на истом интелектуалном нивоу?

 6. све је шупља, осим поставити слике горњег тока дрине. ако им већ треба, ево им врбас, ионако је сјебан и ионако служи сељачинама умјесто канализације. па нека ставе још једну брану, да буде јачи млаз за сапирање гована.

Оставите одговор