Koвачевић: Инвеститори хрле у Српску

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је да су страни инвеститори похрлили у Српску и да њихово интересовање, прије свега за енергетски сектор, чини се никада није било веће. "Поред наших потенцијала, на то, свакако, има утицај и општи свјетски тренд по којем због нуклеарних катастрофа у Јапану производња електричне енергије […]

субота, 20 августа, 2011 / 10:54

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је да су страни инвеститори похрлили у Српску и да њихово интересовање, прије свега за енергетски сектор, чини се никада није било веће.

"Поред наших потенцијала, на то, свакако, има утицај и општи свјетски тренд по којем због нуклеарних катастрофа у Јапану производња електричне енергије из хидро и термо, као и обновљивих извора, постаје све популарнија. Скоро свакодневно контактирамо са инвеститорима из Русије, Кине, Њемачке, Италије, Норвешке и других земаља", рекао је Ковачевић за "Вечерње новости".

Он је навео да се почело са реализацијом два изузетно значајна пројекта, изградње рудника и термоелектране, односно Термоенергетског блока Угљевик 3 и изградње хидроелектране Дабар.

Ковачевић је нагласио да се вриједност ове гринфилд инвестиције у Угљевику процјењује на око 400 милиона евра, као и да је Влада РС додијелила концесију за изградњу и коришћење ХЕ "Дабар", а укупна инвестиција за реализацију овог пројекта износиће око 179,9 милиона евра.

Према његовим ријечима, тешко је извршити реалну процјену бенефита које ће Српска имати реализацијом свих планираних пројеката, али неке од најважнијих су раст директних и индиректних прихода, уплате сталних концесионих накнада послије изградње објекта, испуњење обавезе из Уговора о Енергетској заједници југоисточне Европе, убрзавање либерализација тржишта електричне енергије, као и његова интеграција у тржиште ЕУ.

Ковачевић је истакао да ће реализација пројеката допринијети запошљавању великог броја људи током изградње, те да ће шансу добити домаћа предузећа, а послије изградње значајан број радника биће запослен у новим објектима.0 КОМЕНТАРА

 1. „Он (министар) је навео да се почело са реализацијом два изузетно значајна пројекта, изградње рудника и термоелектране, односно Термоенергетског блока Угљевик 3 и изградње хидроелектране Дабар.“

  U želji da se stvori razdragana masa, ponekad jednostavno prvo kažeš hop, pa tek onda skočiš 😉 Ministre, šta bi sa starim hopovima, TE Stanari i drugim blokom TE Gacko? Hoćemo li više skakati ili ostade samo „Hop!“?

  Министар: „Tешко је извршити реалну процјену бенефита које ће Српска имати реализацијом свих планираних пројеката“

  Е мој докторе економије, poserem ti se u doktorat! Ovaj mora da je Novakovićev ili Janjošev doktorant.

 2. Станаре ћемо и видјети да диме, јер је у питању озбиљан инвеститор. Какве користи има буџет, то се не зна. Од Дабра сада имамо само фиктивно предузеће са брком директором који је био министар пољопривреде (исто као аеродром требиње), а да ли ће нас Угљевик сахранити, остаје да се види

 3. јбт сунце, ко је све данас министар, па и калигулин коњ је премија за то кљусе министарско!
  Нема нама ништа док не кандидујемо нашег (Кочићевог) Јаблана на следећим изборима, љепши је од свих министара, рентабилан, траве имамо на бацање, једноствног је изражавања за разлику од ове стоке министарске, што брабоња годинама!

 4. „Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је да су страни инвеститори ПОХРЛИЛИ у Српску“

  ахахахахахахахахахахахахахахаха….хахахахахахахахахахахахах….ој…ахахахахахахахахахаааха… људи, не могу да се зауставим…хахахахахахахахахахахахахахахахаа……ахахахахахахахахахахахахахахахахахаа…. стомак ме заболио :):):)

  Ма не можемо да ока отворимо и прођемо улицом од силних инвеститора.

Оставите одговор