Ковач: Ганић и Дивјак одговорни и за злочине у логору Челебићи

Тужилаштво БиХ требало би да подигне оптужницу против Ејупа Ганића и Јована Дивјака због ратних злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој, али и за злочине у логору за Србе – Челебићи код Коњица и многим другим мјестима широм БиХ, рекао је предсједник Удружења српских логораша регије Херцеговина Вукан Ковач. Након подизања оптужнице Тужилаштва БиХ против […]

среда, 10 августа, 2011 / 14:03

Тужилаштво БиХ требало би да подигне оптужницу против Ејупа Ганића и Јована Дивјака због ратних злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој, али и за злочине у логору за Србе – Челебићи код Коњица и многим другим мјестима широм БиХ, рекао је предсједник Удружења српских логораша регије Херцеговина Вукан Ковач.

Након подизања оптужнице Тужилаштва БиХ против Миралема Мацића (42) за злочине над Србима у Брадини код Коњица, Ковач је рекао Срни да Муцић није једини који је починио злочине у Брадини.

Он је додао да је Тужилаштву БиХ достављена комплетна документација са именима великог броја људи који су чинили злочине над Србима не само у Челебићу, већ у многим логорима у БиХ.

"Потребно је да Тужилаштво БиХ подигне оптужницу за ратне злочине над Србима против комплетног политичког и војног врха тадашње Републике БиХ, а у првом реду против Дивјака и Ганића", рекао је Ковач.

Он је истакао да подизање оптужнице против Муцића представља позитиван сигнал из Тужилаштва БиХ, али да се то требало догодити много раније, и то од оног момента када су први српски логораши напуштали злогласне логоре у долини Неретве.

Он је рекао да Удружење српских логораша регије Херцеговина располаже подацима да је у логору Челебићи од 1992. године било заробљено више од 400 српских логораша, а у логорима у Херцеговини било је заробљено преко 800 Срба.

Ковач је навео да су сви српски логораши који су боравили у Челебићу видјели Дивјака када је долазио у Челебиће и који није ништа предузео да спријечи злочине и тортуру над српским логорашима.

Оптужница терети Мацића да је у мјесту Брадина код Коњица убио и мучио више српских цивила у мају 1992. године као припадник резервног састава тадашње ЦСБ Мостар – СЈБ Коњиц МУП-а РБиХ.

"Тукао их је ногама, рукама, кундаком пушке по цијелом тијелу, скачући по леђима заробљеника, ударајући их електричним каблом и наређујући им да једу листове новина", дијелови су оптужнице за мучења која је починио Мацић 1992. године, а за која је тек јуче подигнута оптужница против њега.

Мацића званог "Маца", настањеног у Коњицу, ухапсили су припадници Сипе и налази се у притвору од 19. маја