Котор Варош: Привреда као стратешки национални интерес

"Наша је обавеза да се имиџ о овој земљи промијени. Тренутна слика је: хаос, компликованост у одлучивању, неред, неизвјесност и то је основни узрок зашто инвеститори тешко одлучују да улажу овдје", рекао је Младен Иванић, почасни предсједник ПДП-а на Привредном форуму "Привреда као стратешки национални интерес – улога и значај локалне
заједнице" који је организован јуче у Котор Вароши.

четвртак, 23 августа, 2018 / 16:25

Иванић се осврнуо на државе попут Словачке, које су биле у истом или сличном положају, али промјеном политичког амбијента се промијенио и привредни.

"Словачка је сада једна од најпопуларнијих држава за улагање. Можемо и ми, потребно је само мало политичке воље", истакао је Иванић. "Оно што је неопходно урадити јесте смањити порезе и доприносе на плате. У том случају би били атрактивнији инвеститорима, привредницима олакшали пословање и били би створени услови за запошљавање. Једна Велика Британија има стопу пореза на највише плате 49%, док је код нас порез 66% на нето плату, што је нереално високо. Не можемо очекивати стране инвеститоре док домаћи нису задовољни и сигурни", додао је Иванић.

Скупу се обратио начелник Општине Котор Варош Зденко Сакан који је говорио о раду ове локалне заједнице у смислу стварања повољног привредног амбијента: "У Котор Вароши тренутно дјелују три велика и 295 малих и средњих предузећа, а запослено је око 5 људи, како из наше, тако из сусједних општина. Једна смо од тек шест општина у Републици Српској која је прошла цертификацију за повољно пословно окружење и иза нас је много рада да створимо овакав амбијент", рекао је Сакан.

"Наш циљ је да локална заједница буде истински сервис привредницима. Општина мора да консултује привреднике, морамо блиско да сарађујемо и то је кључ успјеха", закључио Предсједница Савјета за економију ПДП-а Јелена Тривић осврнула се на чињеницу да су законски прописи који се тичу пореза и доприноса на плате мијењани чак 15 пута уназад
неколико година:

"Код нас се привредници боре са државом, умјесто да се држава бори за привреднике. Влада
Републике Српске би морала да смањује порезе и доприносе на рад, а до сада их је само