Коштуница: Први пут послије пет година Србија је рекла НЕ!

Предсједник Демократске странке Србије /ДСС/ Војислав Коштуница оцијенио је да је важно то што је делегација Владе Србије у Бриселу "одбацила ултиматум ЕУ да буде саучесник у разбијању земље". "Први пут после 2008. године ЕУ је чула да Србија може да каже `Не!` недостојним и понижавајућим понудама. Зато је ово значајан корак за успостављање преко […]

среда, април 3, 2013 / 17:24

Предсједник Демократске странке Србије /ДСС/ Војислав Коштуница оцијенио је да је важно то што је делегација Владе Србије у Бриселу "одбацила ултиматум ЕУ да буде саучесник у разбијању земље".

"Први пут после 2008. године ЕУ је чула да Србија може да каже `Не!` недостојним и понижавајућим понудама. Зато је ово значајан корак за успостављање преко потребног националног самопоштовања и достојанства, које је урушено неразумном политиком да ЕУ нема алтернативу", наводи се у изјави Коштунице.

Према ријечима Коштунице, иако је Србија била изложена "великом медијском притиску да је ствар завршена" и да ће Србија "прихватити да уништи сопствену државност" на Косову, испоставило се да Косово има дубљи и већи значај него што су то претпостављали званичници ЕУ, преносе београдски медији.

"У сваком случају, за будућност и опстанак Србије има огроман значај чињеница да ли Запад покушава да нам отме Косово или је Србија срамно предала Косово", рекао је Коштуница.

Бивши премијер Србије је додао да је сада тренутак да се поново успостави национални консензус да Србија, како је рекао, не може бити једина држава која је трговала својом територијом зарад добијања готово безначајног датума за приступне преговоре са ЕУ.
"Време је да изградимо национално јединство око државотворне политике заштите националних интереса Србије", оцијенио је Коштуница.

Јучерашња рунда дијалога Београда и Приштине коју су многи називали пресудном, завршена је без договора.

Високи представник ЕУ Кетрин Ештон, која је посредовала у дијалогу, рекла је да је то посљедњи формални састанак двије стране и да сада оне имају прилику да, након консултација у Београду и Приштини, прихвате нешто од понуђених рјешења.
Предсједник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да су разлог неуспјеха преговора биле разлике у ставовима двије стране о надлежности заједнице српских општина на Косову, за коју се залаже Србија.Оставите одговор