Коштуница: Од Пајтића народ тражи оставку

Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да је потпуно неприхватљиво и за сваку осуду недемократско понашање војвођанске власти и Бојана Пајтића, и да би он требало да поднесе оставку. Такво, односно недемократско понашање, како је казао Коштуница, на све начине вријеђа народ који је затражио оставке. "Данас све може да буде предмет критике, […]

недеља, април 14, 2013 / 21:28

Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да је потпуно неприхватљиво и за сваку осуду недемократско понашање војвођанске власти и Бојана Пајтића, и да би он требало да поднесе оставку.

Такво, односно недемократско понашање, како је казао Коштуница, на све начине вријеђа народ који је затражио оставке.

"Данас све може да буде предмет критике, може да се протестује против свакога, само су изгледа војвођанска власт и Бојан Пајтић недодирљиви и само они представљају већину и несменљиву власт", навео је Коштуница у писаној изјави.

"Осионо реаговање војвођанске власти на одржани народни скуп говори да демокартија не важи када је у питању смена власти у Војводини. Колико је само протеста било у Београду против разних облика власти, али никоме није падало на памет да народу оспорава право да тражи нечију оставку", поручио је Коштуница.

Коштуница је рекао да Пајтић треба да научи "прву лекцију демократије – да је власт смјењива" и да зато треба да поднесе оставку и покаже да не жели да влада насупрот вољи народа и грађана Војводине.

"Ако на новим покрајинским изборима Пајтић задобије подршку народа сви ћемо му упутити честитке. Али уверен сам да грађани Војводине желе промене и да ће то показати на ванредним покрајинским изборима", закључио је Коштуница.

Бајатовић: Протести до расписивања избора

Председник Покрајинског одбора СПС-а у Војводини Душан Бајатовић рекао је да ће та партија наставити политичке активности све док се не распишу нови избори у Војводини.

"Бићемо упорни све док се не склоне они који су годинама профитирали, економски и политички, на питању аутономије Војводине, а од тога су корист имали само они, а штету ми, Војвођани", рекао је Бајатовић Танјугу.

Бајатовић је рекао да ће СПС, њени чланови и симпатизери подржати и организовати грађанску иницијативу (петицију) за промјену војвођанске власти.

Бајатовић је позвао предсједника Владе Војводине Бојана Пајтића и предсједника Скупштине Војводине Иштвана Пастора да "повуку политички памфлет који је добио назив декларација" и да отворе дијалог са опозицијом како би се у политичком договору дошло до расписивања нових покрајинских избора.

Према оцјени лидера војвођанских социјалиста, у току је организовани медијски вапај Демократске странке да прикаже како је највећи скуп Војвођана, одржан у Новом Саду прије два дана највећи политички скуп у последњих двадесет година, а који је прошао без иједног инцидента, напад на Бојана Пајтића.

"Истина је да је то почетак борбе да се прекине дванаестогодишња неодржива економска, социјална и политичка пракса војвођанске администрације која је уништила све елементе функционалне аутономије Војводине (Фонд за развој, Фонд за капитална улагања, Развојна банка Војводине…) које је поставио Устав и закони Републике Србије", рекао је Бајатовић.

"Сада, са хором оних који су навикли да профитирају на увођењу демократије, хоће медијским спиновањем да сакрију сиромаштво, незапосленост и економску беду Војводине", рекао је Бајатовић уз напомену да ће због тога актуелна покрајинска власт покушати да радикализује војвођанску политичку сцену.

Тиме, како је казао, желе одбрану фотеља уз интернационализацију "измишљеног војвођанског питања" у европским институцијама и латентну претњу сепаратизмом за који и једни и други (Пајтић и Пастор) знају да га грађани Војводине неће дозволити.

Бајатовић је рекао да је очигледно да овакав сценарио војвођанске администрације штети, пре свега, интересима Војвођана и представља покушај дубоког политичког цепања и дестабилизације Србије сада, када је јединство најпотребније.

"Ако игде у Србији има Европе, онда је то у Војводини. По свом менталитету, култури, квалитету суживота, верској и националној толеранцији, по свом богатству и вредним људима, Војводина мора бити понос и мотор Србије и њеног развоја. Дакле, место свеукупног развоја, а не арена опљачканих радника, сиромашних сељака, пропалих фабрика и бахатих функционера, који се углавном труде да нам вређају интелигенцију", казао је Бајатовић.Оставите одговор