Коштуница: Ахтисаријев пројекат Косова је пропао

Војислав Коштуница оцјенио да је Устав Србије "непробојна брана" за независност Косова. Изјава Мартија Ахтисарија да Србија не треба да уђе у Европску унију док не призна Косово, дјелује као прјетња празном пушком, сматра предсједник ДСС-а. Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оцјенио је да изјава бившег изасланика УН за Косово Мартија Ахтисарија да Србија […]

недеља, 29 јула, 2012 / 12:31

Војислав Коштуница оцјенио да је Устав Србије "непробојна брана" за независност Косова. Изјава Мартија Ахтисарија да Србија не треба да уђе у Европску унију док не призна Косово, дјелује као прјетња празном пушком, сматра предсједник ДСС-а.

Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оцјенио је да изјава бившег изасланика УН за Косово Мартија Ахтисарија да Србија не треба да уђе у Европску унију док не призна Косово, дјелује као прјетња празном пушком.

Коштуница је оцјенио да је Устав Србије "непробојна брана" за независност Косова, и да нема ни помисли да би се Устав могао мјењати све док је цјеловитост земље угрожена.

"Ми смо у правом тренутку 2007. године обезбједили да Савјет безбедности одбаци Ахтисаријев план, и никаквим накнадним уцјенама не може се оживети Ахтисаријев пројекат да Србија призна Косово", рекао је Коштуница.

Он је рекао да се ЕУ и њене чланице такође суочавају са кризом, али и да је јасно да ЕУ за грађане Србије више нема тако привлачну снагу и да је политика ‘ЕУ нема алтернативу’ завршена у Србији.

Јучерашња изјава Марти Ахтисарија

Бивши изасланик Уједињених нација за статус Косова Марти Ахтисари изјавио је за загребачки Вечерњи лист да Србију не треба пустити у Европску унију док не призна Косово.

"Ако желе у Русију нека иду тамо. Никакви уступци нису прихватљиви, ни у БиХ, нити другдје", рекао је Ахтисари коментаришући изјаву предсједника Србије Томислава Николића да неће признати Косово чак и по цјену да његова земља не уђе у Унију.

"Србији не би требало дозволити да уђе у Европску унију док не буде признала Косово. Србија је одавно изгубила право над Косовом. Она се годинама лоше понашала према Косоварима", рекао је Ахтисари, добитник Нобелове награде за мир.

Према његовим ријечима, пет земаља чланица ЕУ, које нису признале Косово, помогло је Србији у њеним напорима. Ахтисари је, међутим, увјерен да ће се то "врло брзо промјенити". Марти Ахтисари наводи да ће "ускоро и стота земља признати Косово".