Кореница: Са звоника храма изграђеног 1743, запаљеног 1943.

Храм Светих архангела Михаила и Гаврила у Кореници, Општина Плитвичка језера, стоји овакав још од времена када су га запалили италијански фашисти и хрватске усташе у Другом свјетском рату.

уторак, 30 јула, 2019 / 14:32

Овај храм је друга највећа богомоља у Епархији горњокарловачкој и од њега је већа само саборна црква у Плашком.

Кореница, која је центар Општине Плитвичка језера, у времену од 1945-1991. носила је име Титова Кореница. Храм је зато остао у стању у којем су га оставиле хрватске усташе и цијели период комунистичке владавине. Такав однос је типичан примјер и доказ да су се према српској историји и традицији, комунисти односили као настављачи посла Независне Државе Хрватске, са Антом Павелићем и Алојзијем Степинцем на челу.

Тек по оснивању Републике Српске Крајине, почета је заштита, односно покушај рестаурације, када је по преко метар дебелим зидовима изграђеним од камена скоро два и по вијека раније, изливен заштитни и учвршћујући слој бетона, тзв. церклаш.

Напоре да се храм обнови, прекинула је 1995. агресија НАТО и Хрватске војске и полиције на РСК, те је храм донедавно био у идентичном стању, у које су га довели италијански фашисти и хрватске усташе 1943. године. У храму је затварана стока, одлагао се испред њега грађевински материјал, али никоме није пало на памет да га обнови.

Недавно је, будући да је проглашен објектом од историјског значаја, Влада Р. Хрватске уложила средства за обнову звоника, одакле је, са скеле, начињена и ова фотографија.

У Кореници је, по попису из 1991. године, живјело 88,51 одсто Срба и
2,85 одсто Хрвата. Њих 4,89 одсто су се изјашњавали као Југословени.1 КОМЕНТАР