Косово: Почело уклањање барикада

Ноћ на сјеверу Косова протекла је мирно, иако уз велике тензије, и почело је уклањање српских барикада у складу са постигнутим договором са Кфором, јавио је дописник Срне. Током ноћи, послије позива начелника Митровачког округа Раденка Недељковића и функционера општине Лепосавић уклоњене су барикаде са магистралног пута Косовска Митровица – административни прелаз Јариње на подручју […]

среда, 10 августа, 2011 / 08:58

Ноћ на сјеверу Косова протекла је мирно, иако уз велике тензије, и почело је уклањање српских барикада у складу са постигнутим договором са Кфором, јавио је дописник Срне.

Током ноћи, послије позива начелника Митровачког округа Раденка Недељковића и функционера општине Лепосавић уклоњене су барикаде са магистралног пута Косовска Митровица – административни прелаз Јариње на подручју Лепосавића.

Барикада на раскрсници код Звечана у селу Рударе још није уклоњена, али се пропуштају сва возила, како Кфора, тако и приватни аутомобили и аутобуси.

Задржане су барикаде у селу Жупче у општини Зубин Поток, чије руководство и одборници нису присуствовали јучерашњем засједању четири општине са сјевера покрајине, које је отказано.

Њихово уклањање, како се претпоставља, почеће највјероватније током дана, пошто су у току "живе" консултације руководства ове општине са представницима Владе Србије.

Ивановић: Нема мјеста странчарењу

"Нема места странчарењу. Нама је потребно јединство које смо имали у протеклих 15 дана и које, верујем, неће бити нарушено због различитих ставова и тумачења договора са Кфором", каже за Срну државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

Он је убијеђен да ће постигнути споразум, који уствари представља споразум Владе Србије са Кфором, бити дослиједно реализован.

С друге стране, лидери Срба са сјевера Косова споразум тумаче на свој начин.

Начелник Митровачког округа Раденко Недељковић (Демократска странка) каже да је ово споразум Владе Србије и да је на општинама да га спроведу.

"Ми имамо гаранције наше државе. Није на нама да то тумачимо. На нама је да споразум реализујемо и да останемо будни", каже Недељковић.

За разлику од њега, двојица најутицајнијих лидера Срба са сјевера покрајине Марко Јакшић и Милан Ивановић оцјењују да споразум представља издају сопственог народа.

"Осећамо се издани. Имали смо гаранције да ће ситуација бити враћена на стање пре 25. јула, међутим, споразумом се прихвата сасвим нова реалност која значи изолацију и прихватање ставова самозване владе Косова", истакао је Јакшић, не желећи да коментарише шта ће бити са барикадама, јер о томе, како каже, треба да одлучи кризни штаб општине Зубин Поток.

Милан Ивановић сматра да је на "делу издаја".

"Ми смо продати! Споразумом је најављено признавање независности Косова, јер је очигледно да ЕУ нема алтернативу. На нама је да наставимо да се свим демократским средствима супротстављамо наметању решења", каже Ивановић, парафразирајући ријечи главног преговарача Београда Борислава Стефановића да Срби морају остати јединствени и да не смију подлећи притисцима и утисцима, јер ништа друго не раде до чувају своје, не прихватајући косовске институције и стварање нове албанске државе на Косову.

Занимљиво је да се до сада није огласио нико од представника власти из Приштине, нити Кфора.

Током прошле ноћи новинари су дошли до оригиналног текста договора у којем нема одредбе "дозвољен увоз робе камионима до 3,5 тона".

То, како каже Милан Ивановић, потврђује да постоји тајни документ који је Стефановић потписао и да се народу представља сасвим други у коме, наводно, стоји "дозвољен увоз робе камионима до 3,5 тона".

Договором је прецизирано да се увоз робе може вршити само уколико то оцијени независна међународна хуманитарна организација, а роба може прећи преко унапријед одређеног прелаза.

Срби већ двије седмице блокадом важних путева на сјеверу Косова протестују због намјере косовске Владе да постави своје органе власти у том дијелу Србије.