Косово: Ноћ мирна уз "барикаде упозорења"

Ноћ на сјеверу Косова и Метохије протекла је мирно и без икаквих инцидената, након што су током протеклог дана уклоњене барикаде са магистралних путева, изузев "барикаде упозорења" у Рудару на раскрсници код Звечана, јавио је дописник Срне. Барикаде су уклоњене у складу са одлукама кризних штабова четири српске општине Зубин Поток, Косовска Миторивца, Звечан и […]

четвртак, 11 августа, 2011 / 10:33

Ноћ на сјеверу Косова и Метохије протекла је мирно и без икаквих инцидената, након што су током протеклог дана уклоњене барикаде са магистралних путева, изузев "барикаде упозорења" у Рудару на раскрсници код Звечана, јавио је дописник Срне.

Барикаде су уклоњене у складу са одлукама кризних штабова четири српске општине Зубин Поток, Косовска Миторивца, Звечан и Лепосавић.

Преко "барикаде упозорења" се нормално одвија саобраћај, али су на дијелу пута у дужини од стотињак метара и уз пут остављене гомиле шљунка, дрвета и неколико грађевинских машина.

Предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је Срни да ће ова барикада бити дјелимично задржана као "барикада упозорења" која лако може бити активирана уколико дође до био какавог нарушавања споразума са Кфором.

"Ми пратимо ситацију. Уколико приметимо да се пут севера, према административним прелазима, покушавају пребацити припадници `Росу` или косовски цариници, барикада ће бити активирана", рекао је Пантић, који је убијеђен да ће трајно рјешење бити нађено у преговорима.

Срби са сјевера Косова и Метохије поставили су барикаде као знак протеста што су 25. јула припадници специјалне косовске полиције "Росу" покушали да заузму прелазе Брњак и Јариње и успоставе косовску царину.

Командант Кфора Ерхард Билер потврдио је новинарима касно синић да су путеви на сјеверу Косова деблокирани и да су барикаде уклоњене, изузев у Рудару.

"Стварају се услови да за неколико дана договор у потпуности буде примијењен", изјавио је Билер.

Због ситуације на сјеверу Косова данас ће у Приштини боравити министар спољних послова Њемачке Гвидо Вестервеле, који ће се у средишту Еулекса састати са изаслаником ЕУ Фернандом Ђентилинијем, шефом Еулекса Ксавијером де Марњаком и командантом Кфора, најавила је Прес-служба Еулекса.

Срна незванично сазнаје да ће Вестервеле са Билером посјетити главни штаб Кфора и обићи положаје Кфора.

Активности њемачког шефа дипломатије одвијаће се иза затворених врата, истичу у Еулексу.