Косово не може користити позивни број Албаније

Позивни телефонски бројеви се државама додјељују након што постану чланице УН и настао би озбиљан преседан ако би се Косову омогућило да користи позивни број Албаније, тврди генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Амаду Туре. Он је јуче у Тирани изјавио да би прихватање резолуције коју је усвојила Скупштина Косова да почне да користи међународни […]

субота, 8 септембра, 2012 / 14:17

Позивни телефонски бројеви се државама додјељују након што постану чланице УН и настао би озбиљан преседан ако би се Косову омогућило да користи позивни број Албаније, тврди генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Амаду Туре.

Он је јуче у Тирани изјавио да би прихватање резолуције коју је усвојила Скупштина Косова да почне да користи међународни префикс за мобилну и фиксну телефонију Албаније (+355) уместо Србије (+381) био озбиљан преседан.

„Коришћење позивног броја неке друге земље створиће много техничких проблема“, рекао је у Туре након састанка са албанским премијером Саљи Беришом.

Бериша је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да се у принципу слаже и додао да ће затражити мишљење стручњака да би потом донио одлуку о коришћењу међународног префикса Албаније од стране фиксне и мобилне телефоније на Косову.

Скупштина Косова је на сједници у четвртак усвојила резолуцију којом од Владе захтјева да се изврше све потребне радње како би се међународни префикси за фиксну телефонију 381, односно за два мобилна провајдера 377 и 386 замијенили јединстваним међународним префиксом Албаније 355.

Иначе, Србија је покренула све расположиве међународне механизме како би спријечила намјеру Приштине да позивни број за Србију – 381, замијени међународним префиксом Албаније – 355.0 КОМЕНТАРА