Косово: Могућност одобрења специјалног статуса општинама на сјеверу

Међународна заједница могла би да одобри давање специјалног статуса општинама Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, пише данас приштински лист "Коха диторе". Лист наводи да такву могућност очекују представници "институција Косова", не искључујући да приједлог о "супстацијалној аутономији сјевера" изађе у јавност наредних дана на иницијативу међународног фактора. "Међународни пријатељи су оцијенили да интегрисање сјевера сматрају […]

недеља, 7 августа, 2011 / 19:52

Међународна заједница могла би да одобри давање специјалног статуса општинама Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, пише данас приштински лист "Коха диторе".

Лист наводи да такву могућност очекују представници "институција Косова", не искључујући да приједлог о "супстацијалној аутономији сјевера" изађе у јавност наредних дана на иницијативу међународног фактора.

"Међународни пријатељи су оцијенили да интегрисање сјевера сматрају немогућом мисијом, с обзиром на то да тако нешто покушавају већ 12 година. Зато, а и с циљем избјегавања оружаних сукоба, они као дугорочо рјешење виде специјални статус за тај дио", рекао је извор листа.

Тај извор је објаснио да међународни фактори сматрају да ће Косово само на тај начин сачувати своје тренутне границе, преноси КИМ Радио.

"Идеја међународне заједнице је да се општине на сјеверу признају као посебне јединице које ће имати овлашћења у самоуправи и финансирању", објаснио је високи званичник косовских институција.

Међутим, према његовим ријечима, косовске власти до сада нису дале никакав сигнал да је тај приједлог прихватљив за њих.

"Ахтисаријев пакет остаје као највећа понуда коју могу да имају Срби који живе на Косову", закључио је извор листа.