Косово: Кфор пустио ухапшене Србе, један рекао да су га везали и тукли

Пуштена су из притвора тројица Срба која су јуче приведена током сукоба са снагама Кфора у селу Рударе. Један од ослобођених је рекао да су га војници везали лисицама, па га тукли прије ного што су га ослободили. Стање послије сукоба је мирно, а грађани се окуплају у групама, осматрају и кажу су одлучни да […]

субота, 2 јуна, 2012 / 12:37

Пуштена су из притвора тројица Срба која су јуче приведена током сукоба са снагама Кфора у селу Рударе. Један од ослобођених је рекао да су га војници везали лисицама, па га тукли прије ного што су га ослободили.

Стање послије сукоба је мирно, а грађани се окуплају у групама, осматрају и кажу су одлучни да спријече кретање Кфора и Еулекса на сјеверу Косова.

Један од приведених и ослобођених, Срђан Филимоновић, рекао је новинарима да их је Кфор предао Еулексу, који их је пребацио у станицу Косовске полицијске службе (КПС) у јужном дијелу Митровице гдје су их полицајци испитивали.

Њега су, како је рекао, њемачки припадници Кфора оборили на земљу и тукли док је покушавао да заштити своје рођаке.

Филимоновић је казао да су му војници испрскали лице "бибер спрејом", везали га лисицама, ударали ногама, а потом га предали америчким војницима.

Помоћ су му једино указали португалски војници, рекао је Филимоновић и додао да су се припадници КПС у јужној полицијској станици понашали некоректно и национално га вријеђали.

Пошто су се војници повукли и ослободили пут, предсједник Општине Звечан Драгиша Миловић и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић су посјетили породицу Филимоновић.

Рекли су да су тамо затекли стање које су описали као "вандализам који прелази све границе".