Косово и Метохија: Сутра и дјеца на барикадама

Упркос упозорењима КФОР-а, Срби са сјевера Косова не намјеравају ни ноћас да уклоне барикаде, на којима проводе више од мјесец дана изражавајући незадовољство настојањима приштинских власти да на административне прелазе Јариње и Брњак распореде косовске царинике и полицију, јавља дописник Срне. Командант КФОР-а Ерхард Древс најавио је да ће, уколико до ујутру не буду уклоњене […]

понедељак, 17 октобра, 2011 / 21:13

Упркос упозорењима КФОР-а, Срби са сјевера Косова не намјеравају ни ноћас да уклоне барикаде, на којима проводе више од мјесец дана изражавајући незадовољство настојањима приштинских власти да на административне прелазе Јариње и Брњак распореде косовске царинике и полицију, јавља дописник Срне.

Командант КФОР-а Ерхард Древс најавио је да ће, уколико до ујутру не буду уклоњене барикаде, инжењеријске јединице КФОР-а ослободити путеве, али су Срби још одлучнији и најављују да ће им се сутра ујутру на барикадама придружити и дјеца.

Лидери Срба са сјевера Косова позвали су народ да ни по коју цијену не узвраћа насиљем, нити да одговара на насиље.

Предсједник Зубиног Потока Славиша Ристић најавио је могућност да ће, уколико Кфор насилно уклони барикаде, бити постављено много више барикада него до сада на свим путевима по сјеверу Косова.

Кфор је током дана хеликоптерима наставио да снабдијева јединице у кампу "Нотинг хил" и на прелазима Јариње и Брњак, што је по оцјени команданта КФОР-а Ерхарда Древса неприхватљиво.

Приштинске власти су 16. септембра уз помоћ КФОР-а пребациле косовске царинике на прелазе Јариње и Брњак на шта су Срби одговорили барикадама и од тада ова два административна прелаза са централном Србијом нису у функцији, јер се преко њих не одвија саобраћај, нити их прелазе пјешаци.