Косор: Извјештај, не истрага

Премијер Хрватске Јадранка Косор изјавила је да није говорила о покретању истраге о Брионским транскриптима, већ да ће тражити извјештај о раду владине Канцеларије за сарадњу с Хашким судом. Косорова је навела да је већ достављен први прелиминарни извјештај и да ће веома брзо бити завршен комплетан посао, те додала да ће о извјештају бити […]

петак, април 29, 2011 / 10:20

Премијер Хрватске Јадранка Косор изјавила је да није говорила о покретању истраге о Брионским транскриптима, већ да ће тражити извјештај о раду владине Канцеларије за сарадњу с Хашким судом.

Косорова је навела да је већ достављен први прелиминарни извјештај и да ће веома брзо бити завршен комплетан посао, те додала да ће о извјештају бити расправљано у ужем кабинету Владе.

"Свака влада која жели да држава искључиво функционише тако да свако има обавезу да поштује законе, има право тражити извјештај од својих канцеларија", рекла је Косорова и истакла да је логично да Влада жели да зна како је Канцеларија за сарадњу са Хашким судом радила прије десетак година и да ли је то било у складу са законом.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић оцијенио је да препуцавања о достављању транскрипата у Хаг нису продуктивна и да се треба усмјерити на важније ствари, као што су пут у ЕУ и друштвени статус ратних ветерана.

Бивши хрватски предсједник Стјепан Месић, послије објављивања хашких пресуда хрватским генералима, налази се под појачаним обезбјеђењем и заштитом полиције и Безбједносно-обавештајне агенције, саопштила је хрватска полиција.

Месића ратни ветерани оптужују да је Хашком суду доставио транскрипте састанка предсједника Фрање Туђмана с војним и цивилним руководиоцима уочи ‘’Олује’’, на основу којих су осуђени генерали Анте Готовина и Младена Маркач, први на 24, други на 18 година затвора.

Поједина удружења ратних ветерана најавила су да ће Месића кривично пријавити, а графити, транспаренти и плакати у којима се наводи као издајица, обавезан су декор свих скупова у којима се даје подршка генералима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *